Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Cez týždeň očakávajte vysoké teploty a búrky. Meteorológovia už vydali výstrahu
Zdielať na

Cez týždeň očakávajte vysoké teploty a búrky. Meteorológovia už vydali výstrahu

BRATISLAVA / Prázdniny sa prehupli do augusta, o ktorom sa hovorí, že je už taký pokojnejší, pomalší, s chladnejšími ránami, no ešte stále dokáže priniesť horúce slnečné dni. 

Inak tomu nie je ani prvý augustový pondelok, keď prevláda na oblohe slnko, len na severe a východe sa pri kopovitej oblačnosti tvoria prehánky, ba je to nakročené až k búrkam. "Na teplomeroch máme zatiaľ od 22 do 29°C, ale ešte sa bude teplota dvíhať. Má čas do približne 16.00 hod. Tento týždeň očakávame ďalšie tropické dni," povedala meteorologička Miriam Jarošová z Najlepšieho počasia. 
Už v utorok sa dostane maximálna teplota u nás, pri podobnom charaktere počasia ako dnes, na hodnoty od 25 na severe po 32°C na juhu. Aj v tento deň počítajte s prehánkami, prípadne búrkami, najmä vo východnej polovici krajiny. 

Výstrahy pred búrkami 

Meteorológovia už na utorok vydali výstrahy prvého stupňa pred búrkami. Tie platia pre tieto kraje: Banskobystrický, Prešovský a Košický kraj. Výstraha platí od  druhej poobede do približne siedmej večer. 

"V stredu bude vrcholiť prílev teplého a vlhkého vzduchu k nám pred postupujúcim zvlneným studeným frontom, ktorý bude postupovať na naše územie od západu. Počas dňa bude postupne oblačno, prechodne až zamračené a na viacerých miestach sa objavia prehánky, alebo aj búrky, opäť aj intenzívne," pokračovala Jarošová. Bude teplo a dusno. Maximálna teplota dosiahne od 26 na severe po 33°C na juhu krajiny. 
Štvrtok bude v znamení postupujúceho frontálneho rozhrania, preto bude prevažovať oblačná až zamračená obloha, na mnohých miestach s dažďom, prehánkami, ale aj intenzívnymi búrkami. K večeru budú zrážky ustávať a oblačnosť sa bude zmenšovať. Hoci bude veľa oblakov na oblohe, teplota bude vysoká, 24 až 30°C, ale lokálne bude dusno. 
Po prechode tohto frontálneho rozhrania sa obnoví prílev teplého vzduchu od juhozápadu a maximálna teplota sa opäť dostane nad 30°C v tých najteplejších lokalitách krajiny.  "Mnohí trávia leto na Slovensku. Nie iba v Tatrách, ale aj na brehoch našich priehrad. Najteplejšia voda je na Domaši a teplom vrchu, kde je to takmer 25°C, iné priehrady, napr. Orava, Dedinky, Bukovec či Sĺňava majú vodu teplú od 20 do 22°C,"  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy