Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Gréckokatolícka púť v Litmanovej mala zaujímavého hosťa. Hlavným kazateľom bol kňaz zo Sýrie
Zdielať na

Gréckokatolícka púť v Litmanovej mala zaujímavého hosťa. Hlavným kazateľom bol kňaz zo Sýrie

LITMANOVÁ / Keď sa patriarcha gréckokatolíckej cirkvi na blízkom východe balil do malej slovenskej dedinky Litmanová, ani len netušil, aké problémy bude musieť riešiť. Bol hlavným kazateľom na slávnostnej púti, musel sa teda aj primerane obliecť. Lenže jeho slávnostné rúcho sa spolu s kuframi stratilo, a tak situáciu zachraňoval prešovský arcibiskup.

Ide o najmladšiu slovenskú púť, veriaci sa tu modlia po 29 krát. "Pre Litmanovú je to najväčšia udalosť," hovorí správca farnosti Rastislav Janíčko. 

Gréckokatolícka púť má každoročne zaujímavého hosťa. Tentokrát bol hlavným kazateľom kňaz z blízkeho východu. Youssef Absi je patriarchom melchitskej gréckokatolíckej cirkvi. Pochádza zo Sýrie a na Litmanovú ho pozval prešovský arcibiskup.

"Modlíme sa síce v inom jazyku ako vy, nie v staroslovienčine ale po arabsky, no máme ten istý duchovný život, tú istú teológiu i spiritualitu a som veľmi rád, že tu môžem byť a modliť sa s vami," tvrdí Youssef Absi. 

Riešiť musel už aj svetské problémy

Po prílete musel tento patriarcha zo Sýrie riešiť obyčajné svetské problémy, stratila sa mu batožina aj so slávnostným odevom na dnešnú liturgiu. "Rúcho som mu pravdaže požičal, síce hrubé ako slanina, lebo to je na zimu ale hovoril, že je ochotný si ho vziať," pousmial sa arcibiskup prešovskej archieparchie Ján Babjak. 

Požičať si musel nielen rúcho ale aj ďalšie časti biskupského odevu. "No čo sa dá robiť, keď je to kdesi na niektorom letisku a nevedia to nájsť," poznamenal arcibiskup Bebjak. 

Na Sliač opäť prišli ľudia z celého Slovenska. Na leteckých dňoch hviezdili špičkoví piloti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy