Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Každé šieste dieťa zdieľa svoje intímne fotografie. Často rodičia nič netušia
Zdielať na

Každé šieste dieťa zdieľa svoje intímne fotografie. Často rodičia nič netušia

BRATISLAVA / Za to, že deti cez sociálne siete nabádal, aby mu posielali nahé fotky, ho senát právoplatne odsúdil. Podľa odborníkov každé šieste dieťa zdieľa svoje intímne fotografie a rodičia o tom ani netušia.

Mladík z východného Slovenska už pozná právoplatný trest. Vyšetrovanie odhalili to, o čom rodičia netušili. Išlo pritom o 9 detí. "Príjme žiadosť neznámeho človeka o priateľstvo, po tom, čo si získa dôveru, prejde k sexuálnemu podtónu v komunikácii a mnohokrát to končí tým, že posielajú dotyční pornografické videá," opísala postup psychologička Katarína Murniková. "Maloletých nabádal, aby mu posielali fotografie svojho nahého tela, núkal im alkohol a podobne," uviedol Marián Spišák, hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove. "Veľmi rozšírená je aj kyberšikana, ktorá má horšie následky ako šikanovanie. Je preukázané, že každé šieste dieťa zdieľa svoje intímne fotografie. Často rodičia ani netušia, čo deti za dverami izieb robia," dodala Jana Buričová, ÚPSVaR Humenné. 

​Odborníčka radí, že deťom profil na sociálnej sieti zakazovať netreba. No rodičia by mali mať ich aktivity na internete pod kontrolou. "Ide o to, aby dieťa malo dôveru k rodičovi, aby to dokázalo povedať, aby sa s tým dalo niečo urobiť. Keď si robím profil, robím ho súkromný, prijímam žiadosť priateľov len tých, ktorých poznám," vysvetlila Katarína Murniková. 

Odborníci sa na deti snažia vplývať formou prednášok, na ktorých má okrem psychologičky zastúpenie aj pracovníčka úradu práce a polícia. "Každé druhé dieťa chatuje s cudzími ľuďmi, ale málo detí sa dokáže zdôveriť rodičom s problémami, ktoré na internete zažijú. Hovoríme pritom o deťoch vo veku 11 až 17 rokov," povedala Jana Buričová, ÚPSVaR Humenné. Na základné školy chcú preventívne aktivity posunúť ešte ďalej a prednášky urobiť aj pre rodičov žiakov. "Rodičia, aj vo vyššom veku, sa s takou témou nestretli vo svojej mladosti, ani nevedia, aké sú nástrahy internetu," povedala Katarína Sninčáková, riaditeľka ZŠ SNP Humenné.

Podľa štatistík sú najčastejšími obeťami deti vo veku od 11 do 14 rokov. Odborníčka radí po odhalení komunikácie so sexuálnym predátorom neukončiť, ale pokračovať v nej – no to už v spolupráci s políciou. "Tým pádom ho skôr polícia chytí a aj dôkazový materiál je lepší," dodala psychologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy