Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jazda na bicykli je z roka na rok obľúbenejšia. V bezpečnostných pravidlách sa chystá zmena
Zdielať na

Jazda na bicykli je z roka na rok obľúbenejšia. V bezpečnostných pravidlách sa chystá zmena

BRATISLAVA / Cyklistov na cestách v lete pribúda. Ich zrážka s autom môže byť veľmi nebezpečná. Obaja účastníci cestnej premávky musia byť opatrní. Stačí pár jednoduchých krokov.

Zrážka auta s cyklistom môže viesť k fatálnym následkom. Je teda dôležité nezabúdať na hlavné bezpečnostné opatrenia, ako aj na to, ako sa na ceste máme chovať. "Cyklista má jazdiť čo najbližšie k pravej časti vozovky, teda čo najbližšie k obrubníku, ale zase ruku na srdce, povedzme si, hovorím to aj ako cyklista, že na mnohých cestách sú tie krajnice v katastrofálnom stave, takže samozrejme, že tým bicyklom idete viac k stredu vozovky," uviedol Marian Palesch, dopravný konzultant. 

Aj vodiči áut teda musia prejaviť mieru ohľaduplnosti a hlavne trpezlivosti. Za každých okolností je dôležité cyklistov obiehať bezpečne. "Teda prejdem aj do protismeru, vyhodím smerovku. Ak je vozidlo v protismere, pribrzdím, čakám kým to vozidlo prejde. Nelížem ho, pretože ho môžem strhnúť, môžem ho zachytiť spätným zrkadlom," vysvetlil Marian Palesch.

Ak je cyklistov na ceste viac, tak musia jazdiť len jednotlivo za sebou a nie vedľa seba. Je dôležité sa tiež vyhnúť bláznivej jazde, ako napríklad takzvanej "jazde bez rúk". Samozrejme, medzi základné bezpečnostné opatrenia patrí aj prilba. "Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Ak je cyklistom osoba mladšia ako 15 rokov, táto povinnosť sa vzťahuje aj na jazdu v obci," informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. V tomto nás ale po prvom decembri čaká zmena. Nosiť prilbu mimo obce pre cyklistov nad 15 rokov povinné nebude. To však nevylučuje fakt, že nám môže zachrániť život. Nesmieme však zabúdať aj na ďalšie dôležité opatrenia. "Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev," objasnila Denisa Baloghová.

Okrem toho od prvého decembra budú medzi účastníkov cestnej premávky, rovnako ako bicykle, patriť aj kolobežky s pomocným motorčekom. Treba si tak na cestách dávať ešte väčší pozor a hlavne stále sa riadiť pravidlami cestnej premávky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy