Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nájsť miesto v zariadení sociálnych služieb je zdĺhavé. Pomôcť môže nový informačný systém
Zdielať na

Nájsť miesto v zariadení sociálnych služieb je zdĺhavé. Pomôcť môže nový informačný systém

BRATISLAVA / Umiestniť príbuzného do zariadenia sociálnych služieb je dnes podľa príbuzných beh na dlhú trať. Príbuzný hovoria o dlhých poradovníkoch alebo drahých zariadeniach. Ministerstvo práce verí, že nový informačný systém pomôže aj príbuzným, aby online videli, kde sú voľné miesta. Navyše budú mať vraj konkrétne čísla o čakateľoch. Dnes vraj totiž vedia odhadnúť len počet odmietnutých žiadostí.

Hľadať miesto pre príbuzného v zariadení sociálnych služieb, hoci naň nepochybne má nárok, je dnes komplikované. "Chceli sme niečo v Bratislave, ale čo sme si pozerali zariadenia, tak sú tam naozaj ľudia, ktorí čakajú od roku 2013. Povedali nám, že mesto nám môže schváliť príspevok, ale ústav si už musíme hľadať sami a je to podľa mňa veľmi neprehľadné, že kde miesto je a kde nie," uviedla Jana.

​Plánuje sa veľká zmena, aj keď sa spustí až v roku 2021. Po novom vraj žiadne telefonovanie či chodenie po úradoch. Stačí pár kliknutí na internete a v online systéme uvidíte, kde sú voľné kapacity. "Otázka znie, nakoľko dochádza k tomu, že človek čaká a nie je umiestený preto, lebo si požiadal o umiestnenie do jedného konkrétneho zariadenia a nikto mu vlastne nepovedal, že sú iné zariadenia, v ktorých je možné rovnako miesto získať," povedal Braňo Ondruš, štátny tajomník Ministerstva PSVaR SR.

"Neobsadené lôžko je často preto, lebo my nestihneme zadministrovať ten príchod nového prijímateľa sociálnej služby, nie preto, že by nebol záujem o lôžko, to neviem, či systém vie urobiť," vysvetlila Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR. 

​Zariadenia ocenia najmä to, že prechod na čisto elektronickú komunikáciu ich odbremení od pracných výkazov. Systém bude na začiatku stáť 2 400 000 eur a potom každý ďalší rok sú náklady 360 000 eur. Mnohí sa pýtajú, či táto suma zodpovedá efektu. "Keď to má stáť nejaké milióny, myslím si, že tieto prostriedky by boli účelnejšie použité pri výstavbe nových domovov sociálnych služieb," povedal Jozef Viskupič, predseda Trnavského samosprávneho kraja. 

Na tento účel sa ale podľa ministerstva peniaze použiť nedali, bez ďalších opatrení sa vraj situácia výrazne nezlepší. "Ak sa nezjednoduší ten proces schvaľovania odkázanosti, ak sa nezjednoduší a nezlepší financovanie, pretože tí ľudia preto tak dlho hľadajú, lebo hľadajú to najlacnejšie a aj tak zistia, že ho nenájdu, pretože to lacné, to verejné, je obsadené, lebo verejných miest je málo," dodala Anna Ghannamová. 

Nová legislatíva ale podľa ministerstva môže znamenať, že služby neverejných poskytovateľov budú lacnejšie. "Teraz by mohli zlacnieť, lebo sa mení v zákone spôsob ich financovania," dodal Braňo Ondruš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy