Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Pacienti upozornili na kurióznu vec. Ich lekárka išla na dovolenku, ordinovala zdravotná sestra
Zdielať na

Pacienti upozornili na kurióznu vec. Ich lekárka išla na dovolenku, ordinovala zdravotná sestra

Niekoľko pacientov v Bratislave nás upozornilo na to, že ambulancia všeobecného lekára pracuje v podľa nich v dovo-lenkovom režime. Lekárka odišla na dovolenku o pár dní skôr, ako upozorňuje oznam na dverách. A recepty a PN-ky vraj vypisuje zdravotná sestra. Zisťovali sme, či to nie je v rozpore so zákonom.

Na dverách visí oznam, že všeobecná lekárka čerpá dovolenku až od 01. augusta. Zdravotná sestra na otázku, kde je lekárka, odpovedá, že už je na dovolenke. 

Pacienti, ktorí ambulanciu navštevujú pravidelne tvrdia, že občas im recept či PN-ku vypísala zdravotná sestra, nie lekárka. "Sestrička ma vybavila niekedy, keď nebolo nutné ísť k doktorke. Vybavila PNku, vybavila recept," povedala pre TV JOJ pacientka. 

Prekvapivo to priznáva aj samotná zdravotná sestra. "Je pravda, že občas takéto veci, lístky na peniaze, recepty, vydať alebo niečo, tak to urobím aj ja," vysvetľuje zdravotná sestra. 

Vypísanie receptu či PN je ale zo zákona povinnosťou a zodpovednosťou len lekára. "Podľa aktuálne platnej legislatívy toto nepatrí do kompetencie sestier, edukácia áno, sestra má kompetenciu vzdelávať pacientov, poradiť im napríklad pri hnačkách, že ako dodržiavať diétu a aké voľnopredajné prípravky si kúpiť, ale určite nie lieky, ktoré sú viazané na recept. Sestra nemá v kompetencii predpisovať recepty, lieky a už vôbec nie PNky," poukázala Jana Bendová, hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo. 

Čo sa týka oznámenia o čerpaní dovolenky a kto lekára zastupuje vraj už povinnosťou zo zákona nie je. "Zverejňovať oznam o slúžiacich respektíve zamestnaných osobách poskytovateľ nemá povinnosť," uviedla hovorkyňa Bratislavského kraja Lucia Forman. Podľa Bendovej by ale pacienti mali vedieť či sa v ordinácii nachádza ich lekár. Ak napríklad niekto rieši dlhodobejší problém, tak ho nechce možno vysvetľovať zastupujúcemu lekárovi, ale radšej si počká, kým sa vráti ten jeho z dovolenky. 

Pozrite si archívnu reportáž o nedostatku lekárov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy