Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mobilná jednotka v obci na východe Slovenska zlikvidovala všetky ošípané
Zdielať na

Mobilná jednotka v obci na východe Slovenska zlikvidovala všetky ošípané

STRÁŽNE / Do Strážneho v okrese Trebišov prišla mobilná jednotka na utrácanie zvierat. Minulý týždeň tam veterinári potvrdili výskyt afrického moru ošípaných a nariadili prísne opatrenia. Chovatelia preto musia zlikvidovať všetky ošípané v okruhu 3 kilometrov, od ohniska nákazy.

Likvidácia ošípaných prebieha postupne u všetkých chovateľov. Ich zoznam pripravil miestny starosta. Podľa výsledkov mapovania, sa v dedine nachádzajú iba drobnochovatelia ošípaných. Všetci boli oboznámení s vážnosťou situácie a vzhľadom na možné riziko prenosu moru aj na ich chovy, s eutanáziou súhlasili. 

"Rozprávame sa ešte o štyroch domácnostiach, kde ošípané ešte ostali. Je to v počte do 25 kusov," informuje starosta obce Július Horváth. 

Pri likvidácii chovov museli veterinári dodržiavať prísne bezpečnostné opatrenia. Ich súčasťou boli aj špeciálne ochranné odevy či prístroje na dezinfekciu. Každý jeden prípad utratenej ošípanej bol podrobne zadokumentovaný pre ďalšiu analýzu. "Humánne utrácajú tieto ošípané elektrickým prúdom plus je tu kafiléria, ktorá zabezpečuje neškodné odstránenie tých zvierat," vysvetlil inšpektor Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Michal Bodrog s tým, že urobia aj ďalšie odbery krvi na skúšky.  

Majiteľom registrovaných chovov bude za utratenie poskytnutá finančná kompenzácia. Ostatných, ktorí ošípané chovali nelegálne, však zrejme čaká pokuta.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy