Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štvornohý cestujúci odišli na výcvik do zahraničia. Letisko sa staralo o ich pohodlie
Zdielať na

Štvornohý cestujúci odišli na výcvik do zahraničia. Letisko sa staralo o ich pohodlie

BRATISLAVA / Takýchto cestujúcich ešte na bratislavskom letisku nemali. Po príchode sa museli ihneď napiť, aby sa schladili vyplazovali jazyk. Sedemdesiatdva psíkov čakala prvá cesta lietadlom v živote. Keďže nešlo o bežných cestujúcich, cestovali nákladným lietadlom.

Takú cestu lietadlom by sme pokojne mohli nazvať pracovnou. Všetky prepravované zvieratá sú záchranárske psy, a to 44 nemeckých ovčiakov, šesť labradorov a 22 belgických ovčiakov vo veku od 9 mesiacov do jeden a pol roka. Psíky už prešli čiastočným výcvikom a budú v ňom pokračovať aj v zahraničí. "Budú slúžiť v zahraničí ako záchranárske psy napríklad hasičom, policajtom budú pomáhať, ale sú napríklad schopné aj vyhľadávať ľudí v prípade zemetrasení alebo vedia zoskočiť z lietadla alebo zoskočiť z lode," povedala  hovorkyňa letiska M.R.Štefánika Veronika Šefčíková. 

Na letisku sa na netradičných cestujúcich pripravili. "Psíky boli nakŕmené pred odletom. Nakoľko je počasie horúce tak bola podávaná voda každému jednému psíkovi," povedal Imrich Ancin, riaditeľ Cargo na letisku. 

"Sú na našom cargo oddelení v klimatizovaných priestoroch a rovnako vlastne v lietadle je špeciálne pre nich natlakované lietadlo tak, aby sa cítili príjemne. Teplotu majú od 15 do 25 stupňov," dodala Šefčíková. 

Každý pes bol vo vlastnej prepavke tak, aby sa v nej mohol postaviť alebo si pohodlne ľahnúť. Počas cesty bude s nimi celý čas jeden tréner. "Preprava zvierat si vyžaduje skutočne veľa povolení, v prvom rade veterinárny certifikát, zdravotné certifikáty, letecký nákladný list, povolenie na export, očkovania," opísala Šefčíková. Pri dopravných lietadlách nie všetky letecké spoločnosti dovoľujú prepravu zvierat. Ak áno tak sa musia zmestiť do prepravky s pevným dnom pod sedadlo. Majiteľ im musí zabezpečiť vodu a stravu. Poplatky sa pohybujú od 40 eur a viac. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy