Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Až 3 500 ľudí museli v Budapešti evakuovať. V širšom centre našli 100 kilogramov vážiacu bombu
Zdielať na

Až 3 500 ľudí museli v Budapešti evakuovať. V širšom centre našli 100 kilogramov vážiacu bombu

BUDAPEŠŤ / Na uzatvorenom stavenisku našli v piatok 100 kilogramov vážiacu bombu sovietskej výroby z druhej svetovej vojny. Takýchto hlásení pritom registrujú v maďarskom hlavnom meste až 2 500 ročne.

Ľuďom bývajúcim pri stavenisku môže život znepríjemňovať hneď niekoľko vecí. Napríklad zvýšená prašnosť, hlučnosť, či sto kilogramová sovietska bomba, nájdená pod povrchom. 

Desiatky rokov ležala nikým nerušená pod zemou, až sa pri prácach na základoch novej budovy v širšom centre Budapešti vynorila na povrch. Privolaní pyrotechnici hneď vedeli, s čím majú do činenia. "Je to sovietska 100-kilogramová deštrukčná bomba," približuje armádny pyrotechnik Péter Debrődi. 

Pri počiatočnej kontrole zistili, že bomba nemá zápalné zariadenie. Stále však bola nebezpečná. "Bomba obsahovala približne 32 kilogramov výbušniny, preto sme museli pristúpiť k evakuácii obyvateľov z okolia," vysvetľuje Debrődi. 

Evakuácia v okruhu 500 metrov

Pyrotechnici navrhli evakuáciu v okruhu 500 metrov od nájdenia bomby. Približne 3 500 obyvateľov domov pri obľúbenom parku Népliget si našlo na dverách výzvu, aby - pokiaľ všetko dobre pôjde, len na niekoľko hodín, opustili svoje domovy. "Máme veľký strach, že čo sa stane. Dúfame, že nič vážne. Včera ráno sme dostali výzvu a informácie, takto sme sa pobalili," opisuje situáciu miestna obyvateľka. 

Ku koncu vojny sa v Budapešti viedli ťažké pouličné boje a mesto zažilo aj viaceré bombardovacie nálety. Podobné nálezy preto nie sú vôbec zriedkavé. "Každý rok príjmeme okolo 2 500 hlásení. Zasahovať musíme minimálne raz mesačne," tvrdí armádny pyrotechnik. Pyrotechnici bombu z miesta odviezli, zneškodnia ju neskôr kontrolovanou explóziou.

Bomba bola nahlásená nedávno aj u nás. Vo fabrike Jaguar Land Rover v Nitre: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy