Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nedeľné búrky spôsobili vrásky na tvárach obyvateľom severného Slovenska. Mnohých nepotešia ani poisťovne
Zdielať na

Nedeľné búrky spôsobili vrásky na tvárach obyvateľom severného Slovenska. Mnohých nepotešia ani poisťovne

SNINA / Nedeľné búrky spôsobili nepríjemnosti viacerým majiteľom garáží a pivníc, ale aj áut. Po profesionálnych a dobrovoľných hasičoch začali naplno pracovať aj majitelia zničených domov a poisťovne, ktoré zisťujú škody. Tie ešte nie sú presne vyčíslené, no majitelia pre staré poistné zmluvy nemusia dostať dostatočne vysoké odškodnenie.

Následky supercely pocítila hlavne okolitá príroda a ľudia v dedine Výdrník. "Naplnil sa nám potok a začal sa vylievať. Zatopili sa nejaké pivnice. Momentálne zisťujeme škody," uviedol Jozef Bizoň, starosta obce Výdrník.  

​Tam kde supercela udrela, padali stromy a poškodili sa ploty. Blesk udrel aj do stĺpa trakčného vedenia v Poprade na železničnej stanici a niekoľko popadaných stromov spôsobilo meškanie vlakov. "Včera pred pol druhou popoludní, nahlásil vodič popadané a opreté stromy na trakčné vedenie, následkom čoho došlo k ich výpadku. Zmeškaných bolo desať vlakov," informoval Milan Lukáč, hovorca ŽSR Slovenská republika. 

Profesionálni hasiči absolvovali po intenzívnych búrkach, ktoré sprevádzali krúpy a silný nárazový vietor, 52 výjazdov. Najviac ich bolo v Žilinskom kraji v okolí Čadce. Hasiči zasahovali aj v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji. Hasiči odstraňovali škody po búrkach aj na krajnom východe. Pre vyvrátené stromy bolo niekoľko úsekov ciest neprejazdných. Vietor zvalil stromy pri obci Koškovce, ale aj v Belej nad Cirochou a pred obcou Jabloň. V Snine spadol strom na parkovisku a poškodil dve autá, ktoré tam boli zaparkované. Miestni obyvatelia pre TV JOJ povedali, že strom nebol zdravý a zrejme bolo iba otázkou času kedy spadne. "V roku 2016 bol v meste vykonaný pasport zelene, výsledkom ktorého je situačné zakreslenie stromov. Strom, ktorý spadol, nebol určený na výrub," oponuje Eva Mihaliková, hovorkyňa mesta Snina. Podľa hovorkyne je mesto poistené a v prípade, že zanedbalo nejakú povinnosť, škody, ktoré vznikli na týchto vozidlách uhradia.


Najčastejšou chybou pri poistení majetku je takzvané podpoistenie. Poistná suma je nastavená nižšie, ako je skutočná hodnota majetku. "Ak ste si poisťovali pred 15 - 20 rokmi nehnuteľnosť, ktorú ste vtedy postavili, dnes má už úplne inú hodnotu," povedala Lucia Muthová, hovorkyňa poisťovne. "V tomto prípade môže dôjsť k tomu, že celá škoda nebude preplatená v takej hodnote, akej je, keďže bola tá celá poistná hodnota domu nastavená nižšie," dodala Katarína Kukurová, hovorkyňa poisťovne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy