Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Plávanie na dovolenke v mori či v bazéne. Viete, čo robiť, ak sa ocitnete v spätnom prúde?
Zdielať na

Plávanie na dovolenke v mori či v bazéne. Viete, čo robiť, ak sa ocitnete v spätnom prúde?

BRATISLAVA / Všetci, ktorí sa chystáte k moru, pozor. Napriek tomu, že plavčíci celosvetovo upozorňujú na to, ako vyplávať zo spätného prúdu v mori, naďalej sa objavujú správy o prípadoch, ktoré sa skončili nešťastne. Prečítajte si a pozrite sa, čo robiť, ak sa ocitnete v spätnom prúde.

Ľudia na dovolenkách pri mori majú obrovský strach zo žralokov. Oveľa pravdepobobnejšie ale vraj je, že sa ocitnú v spätnom prúde. To tvrdia plavčíci, ktorí majú už roky skúseností za sebou. "Je to sila, ktorá vás môže zmeniť na človeka, ktorý nevie plávať a pritom je plavec," povedal Miloš Holček, plavčík Aquapark Senec. 

 "Spätný prúd je problematický najmä v tom, že sa nachádza blízko brehu a ten spätný ťah, ktorý potom nasleduje, môže toho plavca vyniesť na väčšiu vzdialenosť smerom na otvorené more," vysvetlil Michal Palkovič, inštruktor potápania. 

Rady a tipy odborníkov

Plávať proti prúdu sa môže stať vašou osudovou chybou, vysilíte sa. Spätný prúd je pritom úzky a stačí sa z neho dostať. Zjednodušene sa to dá porovnať s protiprúdom v bazéne. Ťažko sa pláva proti nemu, ak sa ale dostanete na okraj, bez väčšieho úsilia priplávate k brehu. Odborníci odporúčajú buď neplávať a nechať sa unášať trochu ďalej, kde spätný prúd slabne, alebo plávať smerom do boku a dostať sa z prúdu. 

"Ak budeme plávať troška na stranu od roho prúdu, tak už máme ako pokojnú situáciu," poradil Holček, plavčík. "Skúsiť plávať troška kolmo, vyplávať akoby zo spätného prúdu von ale nebojovať s ním. On akoby zoslabne a človek sa bude môcť už s nejakými ušetrenými silami vrátiť späť na breh," pokračoval Palkovič. 

Spätný prúd sa najčastejšie spája so slanou vodou, stretnúť sa s ním ale môžete aj na veľkom jazere. "Kde je nejaký tok vody, ktorý samozrejme rovnakým spôsobom môže stiahnuť toho plavca," dodal Michal Palkovič, inštruktor potápania. 

Ako si užiť, no zároveň neprerobiť na dovolenke? Toto všetko sa dozviete v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy