Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prestížnu sošku Oskara by mohol získať aj Slovák. Ocenenia zbiera už po celom svete
Zdielať na

Prestížnu sošku Oskara by mohol získať aj Slovák. Ocenenia zbiera už po celom svete

BRATISLAVA / Najbližšie k zisku cennej sošky má Žilinčan Martin Smatana. Ten sa so svojím absolventským filmom dostal do širšieho výberu študentského Oskara. Animovaný film Šarkan už teraz zbiera ocenenia po celom svete.

Dojímavý príbeh chlapca, ktorý si so svojím dedkom púšťa šarkana, pripomína chvíle na tých, ktorí tu už nie sú s nami, no ostávajú v našom vnútri. Zaujal aj v Hollywoode. "Študentský Oskar je také najprestížnejšie ocenenie, čo môže študentský film dostať a už vôbec táto nominácia do semifinále je pre nás obrovská vec," vysvetľuje filmový režisér Martin Smatana. 

Z 1600 prihlásených filmov postúpilo ďalej 81. A už tento širší oskarovský výber môže mladého filmára posunúť ešte ďalej. "Oskar je pod drobnohľadom veľkých hollywoodskych štúdií, veľkých produkcií, ktoré si na základe prác, ktoré tam vidia, vytvárajú portfólio svojich možných spolupracovníkov," hovorí režisér Peter Bebjak. 

Martin pracoval na animovanom filme takmer 4 roky

Samotné natáčanie trvalo 3 mesiace. "Celý strih robíme už predtým, než niečo natočíme. Musíme si nakresliť veľmi podrobný storyboard, čo je vlastne obrázkový scenár, a presne podľa neho pôjdeme," približuje Martin Smatana. 

Šarkan je bábkový film. Všetko, čo je v ňom vidieť, si tvorcovia vyrobili sami. Aby naplno využili drahé štúdio pracovali na zmeny, jeden animátor cez deň, druhý v noci. "Niekedy sme natáčali aj 18 hodín denne a nevideli sme slnko 4 alebo 5 dní, pretože tam musí byť úplná tma. Takže sme niekedy jedli vitamín D v tabletkách," poznamenal Smatana. 

"Za jeden deň, sme dokázali naanimovať 4 - 5 sekúnd," opisuje Smatana. Animovaný film mal svoju premiéru na najväčšom filmovom festivale Berlinare. Od tej doby bol vybratý na ďalších 40 festivalov. "Nedávno nám prišla správa z New Yorku, že Šarkana zaradili do filmotéky v Museum of modern art," uvádza Smatana. 

Odovzdávanie literárnych ocenení sprevádzalo prekvapenie. Zlatú knihu získal aj Arpád Soltész. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy