Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Voda v potoku sa premenila akoby na mlieko. Ohrozené zostali viaceré chránené živočíchy
Zdielať na

Voda v potoku sa premenila akoby na mlieko. Ohrozené zostali viaceré chránené živočíchy

PALOTA / Stovky metrov potoka vyzerali tak, akoby v ňom tieklo mlieko. Imrich z obce Palota nám do redakcie poslal aj video. Pobúrilo ho, že niekto znečistil tok, ktorý patrí do územia európskeho významu. Ohrozil tak viaceré chránené živočíchy. Čo neznámy človek do potoka vylial, jasné nie.

"Veľmi ma to chytilo za srdce, je to chránená krajinná oblasť. Celý potok až nejakých 200, 300 metrov bol totálne biely," povedal obyvateľ obce Imrich. "Vodný tok Vydranka je aj územie európskeho významu," poznamenala Anna Macková, CHKO Východné Karpaty. Potok Vydranka pramení v slovensko-poľskom pohraničí neďaleko Lupkowského tunelu. O jeho znečistení pán Imrich informoval aj políciu. "Policajti vykonali obhliadku miesta a vyhotovili potrebnú fotodokumentáciu,"  uviedla policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 



"Je tam kunka žltobruchá, našli sme tam aj bystrušku, je tam vydra riečna, výskyt raka riečneho, salamandra škvrnitá," podotkla Macková. 
Potok podľa odborníčky má do istej miery samočistiacu schopnosť, no ak je hladina nízka, o to viac sa prehrieva a o to ťažšie sa odtiaľ cudzorodá látka dostane. Vzhľadom na ekologickú hodnotu územia štátna ochrana prírody každoročne rieku Vydranka čistí od vecí, ktoré do vodného toku nepatria. "V roku 2018 sme na polkilometrovom úseku vyzbierali 300 vriec," pokračovala Macková z CHKO Východné Karpaty.

Aj keď nie je jasné, aká látka znečistenie riečky spôsobila, podľa štátnej ochrany prírody takéto konanie môže spôsobiť aj nezvratné škody. "Môže spôsobiť úhyn rýb, ktoré sa nachádzajú len na tej lokalite, sú viazané len na ten druh biotopu. Vrátenie biotopu, ak je to agresívna látka, je nákladné alebo aj nemožné," upozornila odborníčka Anna Macková. "Vec bola prijatá ako priestupok na úseku ochrany životného prostredia," dodala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Obyvateľov prekvapila fialová voda. Tiekla im z vodovodného kohútika:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy