Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dvojica turistov utekala pred medveďom. Záchranári radia ako sa vtedy zachovať
Zdielať na

Dvojica turistov utekala pred medveďom. Záchranári radia ako sa vtedy zachovať

ZÁPADNÉ TATRY / Na túre v Západných Tatrách stretli českí turisti medveďa. Dvojica sa pred zvieraťom dala na útek, pričom si muž poranil členok. Z obavy, že medveď môže byť stále na blízku, kontaktovali turisti horských záchranárov.

Mladý manželský pár z Opavy schádzal po turistickom chodníku z Holého vrchu, keď im cestu skrížil medveď, bolo približne 16. 00 popoludní. Nevedno, koho toto náhodné stretnutie vystrašilo viac. Turisti začali bežať smerom k vrcholu, mladý medveď smerom do doliny. Pri úteku a snahe ochrániť svoju tehotnú manželku si turista poranil členok. Z obavy, že medveď môže byť stále blízko, kontaktovala dvojica tiesňovú linku horskej záchrannej služby."Keď sme prichádzali na miesto určenia, tak sme na aute púšťali sirény, aby sme toho medveďa, ak by tam ešte bol, vyplašili," uviedol Tomáš Kúcik z Horskej záchrannej služby v Žiarskej doline.

Záchranári muža ošetrili a podopierajúc ho zišli s ním až k terénnemu vozidlu. "Nemôžeme sa čudovať stretu medveďa s turistami, nakoľko pribúda turistov aj medveďov," uviedol Kúcik. 

"Medveď môže byť nebezpečný vtedy, keď je prekvapený, na veľmi blízku vzdialenosť, povedzme, keď sa pasie na malinách, jemu ten malinčiak šuští okolo hlavy," povedal náčelník Horskej záchrannej služby v Západných Tatrách Roman Švanda. Väčšina horských záchranárov sa už s medveďom zoči voči stretla. Pre turistov majú niekoľko overených rád ako sa v takomto prípade zachovať. "Stačí sa naozaj nahlas rozprávať, už keby bol človek sám, tak môže občas písknuť, skoro na každom batohu máte na hrudnom popruhu píšťalku," radí Švanda. 

Je známe, že medvede majú slabý zrak. Aj to sa dá pri priamom stretnutí využiť proti nim. "Stačí sa postaviť napríklad na peň stromu a urobiť sa väčším. On vidí veľkú machuľu pred sebou a on nebude útočiť na takýto veľký predmet, keď nevie rozlíšiť, čo to je," dodal Švanda. Stále však treba rátať s tým, že nie je medveď ako medveď.

Medvede tento rok spôsobujú problémy vo viacerých oblastiach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy