Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Miesto pomoci subvenčný podvod. Denné stacionáre vraj zneužívajú štátne peniaze
Zdielať na

Miesto pomoci subvenčný podvod. Denné stacionáre vraj zneužívajú štátne peniaze

BRATISLAVA / Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny v stredu novinárom predložilo informácie o tom, že na viacerých miestach na Slovensku sa dlhodobo zneužívajú štátne peniaze. Takzvané denné stacionáre, ktoré by mali byť útočiskom pre ľudí s rôznymi zdravotnými ťažkosťami, sa vraj v mnohých prípadoch menia na podvodný zdroj príjmov. Napriek tomu, že k podobnému názoru dospelo ministerstvo už pred dvoma rokmi, zdá sa, že tomu neodkáže zabrániť.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí tvrdí, že jeho kontrolóri odhalili na celom Slovensku niekoľko organizácií, ktoré berú od štátu peniaze na pomoc pre ľudí, ktorí ju potrebujú, no neposkytujú sociálne služby v takom rozsahu, ako by mali a teda podvádzajú.

"Sa bavíme kumulatívne o stotisícoch eur. Obrátime sa na generálnu prokuratúru, kde podáme podnet z podozrenia zo spáchania trestného činu subvenčného podvodu," informoval štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, Branislav Ondruš. 

Podvodné praktiky 

​Podvody v denných stacionároch majú rôznu podobu, ale kontrolóri sa stretli aj s fiktívnym zamestnávaním viacerých rodinných príslušníkov štatutárov. "Ide predovšetkým o falšovanie dochádzky," uvádza príklad Ondruš. 

Dôvod je jednoduchý - štát financuje sociálne služby na hlavu, teda podľa počtu evidovaných osôb. "Násobky prítomných ľudí. To znamená, že veľmi často sme nachádzali 3-4 klientov, hoci si zariadenie vykazuje 20-30 klientov," vysvetľuje Ondruš. 

Opakovali podvod 

Rovnaké podvody ale štátny tajomník spomínal už pred dvoma rokmi. Ako je možné, že sa to deje znovu? "Tí istí ľudia s využitím iných osôb založili nové neziskové organizácie a fungovali ako nový subjekt," povedal Ondruš, ktorý hovorí, že sprísniť kontrolu by mali aj samosprávne kraje.

"Zistenia, o ktorých hovorím, sú porušením podmienok registrácie a miestami registrácie sú práve samosprávne kraje," dodal Ondruš. Bratislavský samosprávny kraj ale považuje kritiku ministerstva za jednostrannú: "Župa žiadala ministerstvo práce o zriadenie a zvolanie expertnej skupiny zloženej z členov viacerých inštitúcií, ktorá by si vymieňala informácie, bližšie spolupracovala. Doteraz sa tak neudialo."

Etická samoregulácia 

Ministerstvo apeluje aj na asociáciu poskytovateľov sociálnych služieb a to napriek tomu, že spomínané podvodné organizácie jej členmi nie sú. "Obrátime sa na Asociáciu ohľadne stanovenia pravidiel etickej samoregulácie," uviedol na záver Ondruš. 

"Asociácia má etický kódex, riadi sa ním, súčasťou je, že člen asociácie nemôže páchať podvod, musí byť profesionálny a čestný. 
Budem veľmi vďačná pánovi Ondrušovi, bývalému kolegovi z televízie, ak mi do budúcnosti pred tlačovou konferenciou pošle zoznam subjektov a ja mu ešte pred tlačovou konferenciou dám vedieť, či niekto je našim členom alebo nie," vyjadrila sa Anna Ghannamová, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy