Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vodič pri Chynoranoch zrazil školáčku. Súd mu vymeral trest, s ktorým jej matka nesúhlasí
Zdielať na

Vodič pri Chynoranoch zrazil školáčku. Súd mu vymeral trest, s ktorým jej matka nesúhlasí

TRENČÍN/CHYNORANY / Neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré bolo možné predvídať. Túto vetu už určite počuli viacerí. Takúto chybu urobil v októbri 2017 aj 53-ročný vodič. Pri Chynoranoch zrazil školáčku. Utrpela ťažké zranenia, ale prežila. Vodič sa dozvedel svoj trest.

"Keď som vystúpila, tak som prešla do polovice cesty a zrazilo ma auto. Toľko si pamätám, viac nie," vyjadrila sa v tom čase Zuzana Kisová. V osudný večer sa vracala z Partizánskeho, kde bola spolužiakom kúpiť cukríky, aby spolu oslávili jej narodeniny. Pri vystupovaní z autobusu ju zrazilo osobné auto.

Dievča previezli s ťažkými zraneniami do nemocnice. Podstúpila viacero operácií a dodnes sa nedokáže postaviť na vlastné nohy. Rodičia sa o ňu starajú 24 hodín denne. "V noci sa budí aj ona aj ja, minule ju tiež triaslo na posteli, čo dostala záchvat," opísala jej zdravotný stav matka Zlatica Kisová.

Päťdesiattriročného vodiča policajti obvinili z prečinu ublíženia na zdraví. Okresný súd v Partizánskom mu vymeral peňažný trest vo výške 500 eur. Prokurátor sa ale odvolal. Na pojednávanie na Krajskom súde v Trenčíne prišiel iba vodičov obhajca. Podľa jeho slov sa jeho klient k prípadu vyjadrovať nechce. 

Krajský súd potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu. Vodič, ktorý Zuzku zrazil, zaplatí 500 eur pokutu. "Na prvý pohľad sa uložený trest môže javiť ako neprimerane mierny, ale súd musel prihliadnuť na všetky okolnosti prípadu a teda aj na to, že chodkyňa mala na dopravnej nehode výrazný podiel, keď vbehla na vozovku bez dostatočného presvedčenia sa, či môže bezpečne prejsť, prechádzala na mieste, kde nie je prechod pre chodcov a bola v tmavom oblečení bez reflexných prvkov," vyjadril sa hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. 

"Myslela som, že mu vezmú vodičák, a že dostane tvrdší trest," poznamenala matka dievčaťa. "Obžalovaný ľutoval následky dopravnej nehody, tvrdil, že nemal možnosť nehode zabrániť. Mal snahu informovať sa o zdravotnom stave poškodenej," povedal Roman Tarabus. Súdy teda nehodu definitívne uzavreli. Zuzka a jej rodičia stále bojujú. Mladé dievča sa bude liečiť ešte dlhé mesiace. Nikto netuší, či sa jej splní jej najväčší sen. "Chcela by som sa postaviť na vlastné nohy," dodalo dievča. 

Dievča kráčalo popri ceste so psom, keď ju zrazil vodič. Ako k nehode došlo?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy