Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mladíci, ktorí na námestí brutálne napadli muža (51), dostali tvrdé tresty. Rozsudok ale neplatí
Zdielať na

Mladíci, ktorí na námestí brutálne napadli muža (51), dostali tvrdé tresty. Rozsudok ale neplatí

BANSKÁ BYSTRICA/ZVOLEN / Dvoch mladíkov zo Zvolena odsúdil za vraždu na prísne tresty Okresný súd v Banskej Bystrici. Jeden z nich nemal v čase surového útoku ani 18 rokov. Dvadsaťročný Ján a jeho mladší kamarát Nikolas v decembri minulého roka brutálne napadli 51-ročného Jaroslava, ktorý sa vracal z vianočných trhov. Bitku na zvolenskom námestí neprežil.

 V čase útoku nebol Nikolas ešte ani plnoletý, jeho kamarát Ján dovŕšil dvadsiatku. Mladíci aj napriek nízkemu veku čelili mimoriadne vážnej obžalobe za vraždu a lúpež. Na zvolenskom námestí napadli ešte v decembri 51-ročného Jaroslava. Ten sa vracal z vianočných trhov, na námestí, ktoré ako remeselník pred rokmi dláždil, napokon aj skonal.

Počas vianočných sviatkov tak na námestí horeli sviečky, jednu dokonca prišiel zapáliť aj otec mladšieho z útočníkov. "Nežiadam nižší trest, nech dostane toľko, koľko si zaslúži," vyjadril sa v tom čase otec jedného z mladíkov. 

Podľa obžaloby mladíci 51-ročného Jaroslava surovo kopali do oblasti hlavy a tváre. Podľa súdu boli práve kopance oboch obžalovaných súčasne smrteľnou kombináciou. Obeť navyše okradli o 500 eur, časť ešte pred zadržaním, stihli minúť v herni.

"On všetko oľutoval, ospravedlnil sa. Samozrejme si uvedomuje, že to už veci nevráti späť. Zvážime teraz ďalšie kroky," povedal obhajca Rastislav Urbáni. Kým 20-ročný Ján sa na pojednávaní rodine obete ospravedlnil, mladší z útočníkov až do konca tvrdil, že s vraždou nemá nič spoločné. "Podľa vyjadrenia môjho klienta sa on tohto skutku nedopustil. V tomto smere zotrvá na svojom stanovisku aj v priebehu hlavného pojednávania," uviedol obhajca Tomáš Rosina. 

​Súd bol ale neoblomný, obom vymeral tresty. Staršieho Jána odsúdil na 17-ročné väzenie, mladší Nikolas, ktorý mal v tom čase 17 rokov, dostal 10-ročný trest. Príbuzní, ktorí prišli na pojednávanie sa so smrťou Jaroslava doteraz nevyrovnali. Obaja sa ale odvolali, rozhodovať bude krajský súd. 

Viac o prípade aj v reportáži TU: 

Najčítanejšie správy