Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
VIDEO: Psov držali na reťazi, trpeli. Petíciu proti tomuto týraniu podpísali desaťtisíce Slovákov
Zdielať na

VIDEO: Psov držali na reťazi, trpeli. Petíciu proti tomuto týraniu podpísali desaťtisíce Slovákov

BRATISLAVA / Pracovníci Slobody zvierat sa pravidelne stretávajú s následkami uväzovania reťaze priamo na krk zvieraťa. Neraz bol nevyhnutný zásah chirurga. Aj preto vznikla kampaň proti týraniu zvierat reťazami. Celoslovenskú petíciu už podpísalo viac ako 50 tisíc ľudí. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Sloboda zvierat navrhuje, aby bol zákaz držania psov na reťazi. Viedla ich k tomu dlhodobá prax, keď zvieratá na reťazí veľmi trpeli a chovatelia psov nedodržiavali to, že reťaz musí byť pripnutá k obojku, aby sa zabránilo vrasteniu reťaze alebo špagátu do krku. "Musí byť otočná karabína, aby sa pes neobesil. Nikto to nedodržiaval, aj v prípade kontroly regionálnej a veterinárnej správy vidíme, že táto kontrola zlyhala," vyjadrila sa Pavla Dugovičová, predsedníčka Slobody zvierat. 

V  krabiciach sa už nachádza vyše 50-tisíc podpisov ľudí z celého Slovenska. "Vytlačili si naše hárky a zbierali podpisy vo svojom okolí, medzi priateľmi v rodine, vo svojej obci, pretože vidia denno denne na dvoroch trpiace zvieratá a nevedia im pomôcť," poznamenala Silvia Čanová, koordinátorka kampaní Sloboda zvierat. 

Predsedníčka slobody zvierat nám povedala, že petíciu odovzdávajú práve teraz lebo bola otvorená vyhláška o spoločenských zvieratách. "Ktorá je súčasťou zákona, v ktorej sa o držaní zvieraťa na reťazí hovorí ako o možnosti s čím absolútne nesúhlasíme," pokračovala Dugovičová. 

"Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky víta každý návrh, ktorý vedie k zefektívneniu a k lepšej ochrane zvierat na Slovensku, ktorý môžeme prijať a zapracovať do našej legislatívy," uviedol Daniel Hrežík, z odboru komunikácie a marketingu ministerstva pôdohospodárstva. 

Každý majiteľ psa si musí rozmyslieť, čo má urobiť, aby mu zviera neutieklo. Ľudia na zákaz držania psa na reťazí majú rôzne názory. "Určite voľnejší pohyb je lepší, ale z bezpečnosti ľudí musia byť aj na reťazi priviazaný," "Keď si to zvieratko zadovážim tak sa treba aj oňho starať a ne z neho urobiť väzňa," vyjadrili sa ľudia v uliciach. 

Muž umýval psa v autoumyvárke. Podľa veterinára ide o týranie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy