Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Kuriózny prípad v Tatrách. Českí turisti sa kúpali nahí v Morskom oku
Zdielať na

VIDEO: Kuriózny prípad v Tatrách. Českí turisti sa kúpali nahí v Morskom oku

VYSOKÉ TATRY / Na rôzne výčiny turistov sme si v našich veľhorách už zvykli. Najnovšie sa tam ale objavil prípad dvojice nudistov, ktorí sa nahí kúpali v jednom z tatranských plies. Nejde pritom o ojedinelý prípad. A vodu z plies ale pritom pijú aj bežní ľudia v podhorí.

Dvojica českých turistov sa rozhodla spríjemniť si horúci deň v Tatrách. Kúpali sa priamo tu – na Morskom oku. A ešte k tomu aj nahí.  Turisti vošli do vody na mieste, ktoré bolo od chaty vzdialené asi 200 metrov. Mali však smolu. Sledovala ich stráž prírody.  "Išlo o dvoch Čechov, ktorí sa kúpali úplne nahí. Dostali pokutu vo výške niekoľko stoviek eur, keďže kúpanie v Tatranských plesách je prísne zakázané," vyjadril sa strážca. 

Nejde pritom o prvý takýto prípad. V Morskom oku sa turisti kúpu úplne bežne – mýlia si ho totiž s kúpaliskom. "Je to problém aj ak sa na to pozrieme očami obyčajného turistu - veď tam boli deti, matky, jednoducho niečo nezmyselné," povedal Janusz Lukasczyk z Lesníctva Morské oko. 

Podobná situácia je aj na našej strane. Ročne sa nájde pomerne veľa prípadov. "Sú to desiatky prípadov. Vlastne už len pohybom okolo tohto jazera, alebo vstupovaním do vody, človek na svojom tele prináša tieto veci všetky znečisťujú kryštálovo čistú vodu tatranských jazier,"  uviedol Pavol Majko, riaditeľ správy TANAPU.

Svojim nezodpovedným správaním nielen pohoršili ostatných turistov, ale zároveň ohrozili aj prírodu. "Keby len štvrtina zo všetkých návštevníkov TANAPU sa tam okúpala, tak tieto plesá sa nám zmenia na zabahnené, znečistené jazerá, ktoré vlastne zničia všetko živé," poznamenal ďalej Majko. V plesách totiž žijú rôzne živočíchy – od rýb až po mikroorganizmy. Problém to ale môže znamenať aj pre ľudí v podhorí. "Plesá napájajú potoky, z potokov je odoberaná aj pitná voda, pre obce v podhorí," dodal riaditeľ správy TANAPU. 

V Tatrách sa odrazu poriadne ochladilo. Turisti sneženie v júli nečakali:


 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy