Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stovky policajtov v nasadení. Po bratislavskom incidente sa fanúšikovia futbalu presunuli do ďalších slovenských miest
Zdielať na

Stovky policajtov v nasadení. Po bratislavskom incidente sa fanúšikovia futbalu presunuli do ďalších slovenských miest

RUŽOMBEROK / Fanúšikovia troch zahraničných futbalových klubov sa v Bratislave pobili, rozbili niekoľko podnikov na Ventúrskej ulici, polícia 107 z nich zadržala. Časť bulharských fanúšikov na ďalší deň cestovala do Ružomberka, kde ich klub Levski Sofia hral zápas Európskej ligy proti Ružomberčanom. Ľudia na Liptove sa preto obávali, že sa bitky môžu zopakovať. Poľskí fanúšikovia sa zase presunuli do Dunajskej Stredy. Aj tam sa obávali prípadných konfliktov. V uliciach boli preto stovky policajtov, ktorí boli pripravení v prípade potreby zasiahnuť.

Konflikt z Bratislavy považovali všetci na Liptove za nepochopiteľný. Dva tábory bulharský Levski Sofia a poľský Cracovia Krakow sa pobili v úplne inom meste, v akom mal ich klub hrať. "Všetci sme sa tomu čudovali, pozerali sme sa na to na sociálnych sieťach. Neviem, čo k tomu povedať," povedal k bratislavskému incidentu Filip Hašek, MFK Ružomberok. "Nemyslím si, že by nás to v tom stretnutí nejako ovplyvnilo, ale je to určite kuriozita. Ešte som nič podobné nepočul," dodal Ján Maslo, kapitán MFK Ružomberok. 

​Majitelia reštauračných zariadení v centre Ružomberka svoje podniky v deň zápasu preto radšej zatvorili, mesto bolo opustené. Fanúšikovia Levski Sofia sa teda pohybovali a zoskupovali výlučne v okolí tamojšieho futbalového štadióna. Keďže boli strážení veľkou skupinou policajných a zásahových zložiek a pri vstupe na štadión podstúpili bulharskí fanúšikovia dôslednú kontrolu, v Ružomberku konflikty nevznikali. Po zápase priaznivci Levski Sofia štadión i mesto v pokoji opustili bez nutnosti akéhokoľvek policajného zásahu. "Počas bezpečnostných opatrení sme nezaznamenali ohrozenie života, zdravia a majetku a ani narušenie verejného poriadku," informoval Radko Moravčík, hovorca KR PZ Žilina. 

Konflikt z Bratislavy nie je prvý zo strany fanúšikov Levski Sofia. V minulej sezóne spáchali podobný a tak majú jeden futbalový trest udelený už dávno. Európska futbalová asociácia UEFA rozhodla, že odvetný zápas v Sofii odohrá klub Levski Sofia pred prázdnymi tribúnami bez fanúšikov.

Dunajská streda privítala poľských fanúšikov

Približne hodinu pred futbalovým zápasom medzi Dunajskou Stredou a Poľskou Krakoviou bola atmosféra v okolí štadióna pokojná a na všetko dohliadala polícia. "Na bezpečnosť občanov dohliadali policajti poriadkovej, dopravnej, železničnej a kriminálnej polície. Pripravená bola aj špeciálna technika," uviedla Martina Kredatusová, hovorkyňa KR PZ Trnava. 

​Nechýbalo ani vodné delo, špeciálne vycvičené psy a kukláči. Na výpomoc došlo množstvo policajtov z okolia. Ale aj napríklad zo Žiliny a Nitry. Dokopy ich podľa informácií TV JOJ malo byť okolo 400. "Polícia monitorovala situáciu najmä v centre mesta, kde sú sústredené reštauračné a pohostinské zariadenia. Pod dohľadom sme mali aj ostatné časti a príjazdové cesty," informovala Martina Kredatusová.

Oba tábory pred zápasom pôsobili veľmi priateľsky. Dokonca skandovali rovnaké heslá. Pred zápasom sa väčšina fanúšikov oboch klubov zdržiavala v okolí štadióna v miestnych pohostinstvách. Napriek tomu, že mali v sebe pár pív, nič nenaznačovalo, že by malo prísť k potýčkam a ani neprišlo. "Počas bezpečnostných opatrení nedošlo k žiadnym incidentom, ktoré by musela polícia riešiť, nebol narušený verejný poriadok, ani v uliciach, ani na štadióne," dodala hovorkyňa KR PZ Trnava. 

Rovnako priateľská atmosféra panovala aj po remízovom zápase. Fanúšikovia sa rozišli v pokoji bez výtržnosti. Časť priaznivcov sa ešte po dueli spoločne vybrala na pivo. Krátko pred pol nocou boli policajné opatrenia ukončené a návštevníci futbalu sa pomaly a v pokoji rozišli.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy