Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Štát dal zelenú pre zelenú naftu, plánuje rozdať balík peňazí
Zdielať na

Štát dal zelenú pre zelenú naftu, plánuje rozdať balík peňazí

BRATISLAVA / Zelenú na zelenú naftu majú od dnes žiadatelia o dotácie v poľnohospodárstve. Pôdohospodárska platobná agentúra začala totiž s registráciou oprávnených žiadateľov na tzv. zelenú naftu. Prvýkrát pôjde o výlučne elektronickú formu. Záujemcovia však musia splniť viaceré dôležité podmienky.

Zelená nafta je historicky prvá štátna podpora v agrosektore a farmári sa môžu tešiť na balík peňazí.

"Alokovaná čiastka pre toto opatrenie je 30 miliónov," vraví Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

Podpora má ísť najmä na zvieratá a plodiny, ktoré sa na našom území chovali a pestovali dlhé roky, len sa akosi na ne pozabudlo. 

"Zemiaky, petržlen, zeler, cukrová repa, nedá mi nespomenúť vinohrady, ovocie," vymenováva podporované plodiny Emil Macho, predseda SPPK.

Naopak pri takýchto rastlinách štát pomoc neposkytne: "Kukurica, pšenica, raž, jačmeň, repka," dodáva Juraj Kožuch.

Agentúra sa chváli tým, že v roku 2019 vstúpila do doby elektronickej a záujemcov odbremení od byrokracie. Žiadatelia si najprv musia vytvoriť konto na webovej adrese a po aktivácii budú môcť v priebehu augusta na ďalšej adrese apa.sk žiadať o podporu. Najdôležitejšie je ale stihnúť termín vytvorenia konta.

O zelenú naftu majú záujem aj na agrofarme v Hniezdnom. Poľnohospodárske stroja tu robia na poli všetku robotu. Ale sú samozrejme smädné. Ročne do nich natankujú tisíce litrov paliva. A aj napriek zložitej byrokracii do tejto výzvy išli.

"Vypisujeme konkrétne stroje, výkonnostné rady, čo všetko sa pestuje... Pár šedivých vláskov nám asi pribudlo," hovorí Robert Špiner, riaditeľ agrofarmy v Hniezdnom. 

či to bude teda také jednoduché ako sľubuje agentúra, alebo farmárom pribudnú ďalšie šedivé vlasy ako to už pri vybavovačkách so štátom býva, uvidíme v najbližších mesiacoch. Farmári sa ešte okrem tejto pomoci môžu tešiť na ďalšie formy podpory.

Farmári mali v ostatných rokoch na agentúru ťažké srdce:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy