Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nezákonné odťahy áut v Bratislave: TV JOJ oslovila firmu, ktorá ich robí
Zdielať na

Nezákonné odťahy áut v Bratislave: TV JOJ oslovila firmu, ktorá ich robí

BRATISLAVA / Televízia JOJ už niekoľko rokov upozorňuje na nezákonné odťahovanie zle zaparkovaných áut po celom hlavnom meste. Túto službu pre Bratislavu zabezpečuje súkromná spoločnosť. Mesto pod novým vedením uznalo, že je to problém. Aktívne ho však nerieši. Magistrát čaká na vypršanie zmluvy

Stratený čas, ale najmä náklad za odťah pritom vôbec nie je zanedbateľný, 120 - 150 eur. Pričom 99 eur z tejto sumy putuje priamo odťahovke. Na území hlavného mesta zabezpečuje takéto odťahy už od primátorovania Milana Ftáčnika súkromná firma. Televízia JOJ už odvtedy upozorňuje na fakt, že takéto odťahovanie je protizákonné. 

Právnici to vysvetľujú tým, že pri odtiahnutí auta ide o tak závažný zásah do majetkových práv občanov, že to môže urobiť iba štát, alebo mesto, alebo nimi zriadená firma určená výhradne na odťahovanie, ktorá však nesmie byť na odťahoch zisková. V žiadnom prípade sa nesmie toto právo delegovať súkromníkovi. Čo potvrdilo aj niekoľko právoplatných rozsudkov z minulosti. V Bratislave to však už roky neplatí. Súčasné vedenie mesta potvrdilo, že o tomto probléme vie. "Momentálne je odťahová služba v rámci Bratislavy zabezpečená na základe koncesnej zmluvy, ktorú ešte v roku 2014 uzatvoril dopravný podnik Bratislava s koncesionárom," vyjadril sa hovorca mesta Peter Bubla. 

Vodiči môžu mesto žalovať

"Akékoľvek odťahy vozidiel vykonávané v tomto čase vykonávané prostredníctvom spoločnosti Car Towing sú nezákonné, to znamená, že ľudia by nemali v podstate ani platiť za takéto odťahy," povedal advokát Peter Lukašek. Podľa verejných zdrojov za čas, ktorý súkromná firma odťahuje v Bratislave autá, dosiahla miliónové tržby. Zmluva jej má vypršať začiatkom budúceho roka. Proaktívne ju však ešte predtým nevypovedajú. "Momentálne prebiehajú rokovania, ako do budúcnosti zabezpečiť odťahovanie vozidiel. S tým, že veľmi radi by sme boli, aby odťah po skončení koncesnej zmluvy zabezpečovalo mesto," poznamenal Bubla. 

Advokát ale upozorňuje na to, že mesto si nekonaním môže ešte pekne zavariť. Stačí, že by ho odtiahnutí motoristi zažalovali. "Mesto sa vystavuje riziku, že ich samotní občania, ktorí zaplatili poplatok za odťah, budú od mesta pýtať späť, ako bezdôvodné obohatenie," upozornil Lukašek. 

TV JOJ sa spoločnosti pýtala 

Televízia JOJ oslovila aj samotnú súkromnú spoločnosť, ktorá odťahovanie áut zabezpečuje. Svoje podnikanie považujú za zákonné. Napriek tomu, že za minulý rok odtiahli asi 4500 áut tvrdia, že na ňom nie sú vôbec ziskoví. 

"Nie je možné určiť zisk z jednej technickej realizácie odťahu, ale ak vychádzame z celkových ziskov spoločnosti, tak na nútenom odťahu nezostáva vôbec žiadny zisk. Je to spôsobené viacerými faktormi, Medzi najdôležitejšie patrí stav legislatívy SR v súvislosti s výkonom danej služby, ako je absentujúci zákon o zadržanom práve, nutnosť vydania vozidla 24 hodín, 7 dni v týždni, 365 dní v roku. K tomu nutnosť nonstop zabezpečenie dispenčingu a vydávania vozidiel, ďalej zákon o povinnostiach pri správe cudzieho majetku, zákon o GDPR a veľa ďalších súvislostí," vyjadril sa Radovan Valent, predseda predstavenstva CAR TOWING a.s.. 

Mesto plánuje túto koncesnú zmluvu ku 30.1.2020, kedy jej platnosť skončí, prehodnotiť. Jednou z možností teda bude, že mesto vyhlási verejnú súťaž. "Súčasná zmluva je po jej skončení nepredĺžiteľná, to znamená, že mesto musí buď vyhlásiť novú verejnú súťaž na dodávateľa technickej realizácie odťahov, alebo zriadiť mestskú spoločnosť za účelom správy komunikácii, včetne odstraňovania prekážok cestnej premávky, pričom zákon vyslovene hovorí, že to musí byť spoločnosť mestom zriadená na tento účel," poznamenal Valent. 

Spoločnosť sa vo verejnej súťaži plánuje uchádzať

Riaditeľ spoločnosti pre TV JOJ povedal aj to, že ak mesto vyhlási súťaž, o možnosť vykonávať odťahy sa budú uchádzať. "Ak bude vyhlásená súťaž na technickú realizáciu odťahov, prípadne nejakú čiastkovú službu, z ktorých sa takáto realizácia skladá, tak áno, plánujeme sa zúčastniť takejto verejnej súťaže." 

Rada pre vodičov

Keďže ani po rokoch sa v Bratislave situácia nezmenila, právny zástupca aj naďalej odporúča dotknutým motoristom za odťahy jednoducho nezaplatiť. A nie len to. "V prípade, ak by Car Towing vyzývala na úhradu poplatkov, prípadne uplatňovala žaloby, tak odporúčame, aby sa bránili voči takýmto žalobám," dodal advokát  Peter Lukašek. 

Aké problémy boli s odťahmi v minulosti v Bratislave? Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy