Oblačno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obec na východe Slovenska sa háda pre knižnicu. Starosta prirovnáva situáciu k Fekišovciam
Zdielať na

Obec na východe Slovenska sa háda pre knižnicu. Starosta prirovnáva situáciu k Fekišovciam

BELÁ NAD CIROCHOU / Pre niektorých je to skvelé miesto na stretávanie sa s ľuďmi, pre iných zbytočná investičná záťaž. Hovoríme o knižniciach. Mnohé z nich na Slovensku upadajú, no sú aj dediny, v ktorých o zriadenie knižnice doslova bojujú. Zatiaľ čo poslanci v Belej nad Cirochou (okres Snina) chcú knižnicu silou mocou, starosta sa obáva, či je naozaj potrebná, pretože už jednu v obci majú. Pozrite sa, ako knižnica dokázala rozdeliť miestnu samosprávu.

"Fekišovce boli publikované akože starostka terorizovala poslancov. A u nás je to v opačnom garde - poslanci terorizujú starostu," vyjadril sa sám starosta obce Belá nad Cirochou Ján Vajda. 

Väčšina poslancov sa na obecnom zastupiteľstve zhodla na tom, že zriadenie knižnice je v obci potrebné. Podľa zástupkyne starostu by sa však dali peniaze využiť lepšie. "Dáme peniaze na niečo, čo je bezpredmetné. Za 9 tisíc spravme strechu na škole a nie knižky do obecnej knižnice, ktoré nikto nebude čítať. Možno ja," argumentovala na zasadnutí zastupiteľstva. 

Hoci uznesenie o zriadení knižnice schválili desiati z jedenástich poslancov, starosta obce ho nepodpísal. "Ale uznesenie som nepodpísal, pretože poškodzuje záujmy obce," vysvetlil Vajda. 

Čítanie pri káve

Podľa poslankyne je však časť peňazí z rozpočtu obce vyčlenená na kultúru a práve z tých by čerpali. "Sme robili prostredníctvom ankety prieskum v obci, čo by si želali a čo im v obci chýba. A jedna z vecí bola aj knižnica," vraví poslankyňa Jana Špuntová. 

Poslanci by chceli do knižnice prilákať aj tých, ktorí až taký vrelý vzťah ku knihám nemajú. Chcú v nej organizovať besedy aj kultúrne podujatia. "Náš zámer bol taký, aby to nebolo len tak, že si ľudia prídu vybrať knihu, ale že si tam môžu aj sadnúť a vypiť si kávu," dodala Špuntová. 

Druhá knižnica? 

Obec má vyše 3000 obyvateľov. Jediná knižnica je momentálne v priestoroch cirkevnej základnej školy. Podľa starostu obce je škola dostatočne vybavená personálne, odborne aj priestorovo, aby dokázala knižnicu prevádzkovať.

"Práve láska ku knihám môže byť veľmi zaujímavá pre tú mladú generáciu, ktorá cíti potrebu vzdelávať sa a získavať informácie a budovať si vlastné názory na základe kníh a poznatkov," myslí si odborník na samosprávu Michal Kaliňák. 

Poslanci sú presvedčení, že knižnicu by využívali aj starší ľudia z obce. Tí si teraz chodievajú požičiavať knihy do Sniny. "A sú aj takí čitatelia, ktorí nemajú žiadnu možnosť ísť do Sniny," myslí si poslankyňa.  

Mesto Snina má na nákup kníh rozpočet 5000 eur. Knihy nakupujú raz štvrť roka a podľa riaditeľky knižnice je o čítanie veľký záujem. 

Pozrite si archívnu reportáž o preslávenom zasadnutí v obci Fekišovce: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy