Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Víkend v znamení folklórneho sviatku. Na festival Východná prišlo viac ako 30 tisíc ľudí
Zdielať na

Víkend v znamení folklórneho sviatku. Na festival Východná prišlo viac ako 30 tisíc ľudí

VÝCHODNÁ / Viac ako 30 tisíc ľudí navštívilo za štyri dni náš najväčší festival v malej podtatranskej obci vo Východnej. Festival už slávil svoje 65. výročie a v tomto roku na ňom účinkovalo dvetisíc našich a aj zahraničných účinkujúcich. Festival bol všetky hlavné dni vypredaný, k čomu určite dopomohlo atraktívne vystúpenie Lúčnice a SĽUKu. A čo nebýva pod Kriváňom zvykom, tentoraz vyšlo aj počasie - v dedinke Východná nezapršalo ani raz počas celého festivalu.

"Ja som tu už 58-krát, tak ťažko sa mi hodnotiť. Tento rok tu bolo viacej telies - 70. rokov Sľuku, Lúčnice, Ifjú Szivek, divák dostal veľmi široký záber," hodnotí Emil Tomáš Bratko, bývalý člen Lúčnice a pedagóg na VŠMU. 

Sobotňajšia noc spájala národy cez súbor Ifju Szivek - Mladé srdcia, ktorý tancoval tance od južnej Moravy, cez Sedmohradsko až po Zemplín. "Ľudia tomu rozumeli, rozumeli aj tomu, že ten hudobný štýl, ktorý pred 200 rokmi vznikol v strednej Európe, to je spoločná naša kultúra všetkých národov," vysvetlil Dušan Hégli, umelecký vedúci a choreograf súboru. 

Kedže Turci v minulosti dobýjali naše územie, vo Východnej boli aj turecké tanečnice. A kto sa chcel naučiť z divákov tancovať, išiel do školy tanca. Na nedeľnom galaprograme cez príbeh mladého junáka, ktorý si spomína na svoje cesty Maďarskom, Ukrajinou, Poľskom či Českom a postupne sa vracia domov na Slovensko sa na javisku predstavili naše a zahraničné súbory. 

"Inde je to tak, že autor dostane nápad a vyberá si interpretov, autor galaprogramu dostane interpretova a k tomu musí mať nápad," prezradil Stanislav Marišler, umelecký vedúci SĽUKu a spoluautor galaprogramu Vtedy vo Výchdonej. Zaujímavé je, že pred takmer dvojhodinovým galaprogramom mali len jednu dvojhodinovú skúšku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy