Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Letné dni lákajú jazdcov na štvorkolkách. Za jazdu v chránenej oblasti môžu draho zaplatiť
Zdielať na

Letné dni lákajú jazdcov na štvorkolkách. Za jazdu v chránenej oblasti môžu draho zaplatiť

ZEMPLÍN / Prázdninové dni lákajú do prírody aj jazdcov na štvorkolkách. Tí by však mali dávať veľký pozor na to, kam si pôjdu zajazdiť. Policajti preverujú viacero oznámení o pohybe v prírodných rezerváciách, či dokonca v chránenej jaskyni.

Podľa oznámení, ktoré policajti dostali, má ísť o protiprávnu jazdu štvorkoliek prevažne v Národnej prírodnej rezervácii Humenský sokol, či dokonca Dubnej jaskyni. Fotografiou z jaskyne sa jazdci pochválil na sociálnych sieťach. Lesoochranárske zoskupenie Vlk tak mali pre políciu aj dôkaz. "Je to chránené územie, nemá čo tam kto chodiť na motorových vozidlách. Bola vyhlásená za chránené územie z dôvodu ochrany netopierov," uviedol Juraj Lukáč, náčelník  LOZ Vlk. "Od začiatku roka evidujeme 9 oznámení z ochranárskeho združenia Vlk na porušovanie zákona o ochrane prírody a krajiny na územiach s rôznych stupňoch ochrany," povedala Jana Ligdayová, hovorkyňa KR PZ Prešov. "Ich vyrušujú a keď sa vyruší väčšia kolónia netopierov, môže to skončiť zle, lebo vhodných miest na ukrývanie netopierov je málo," dodal Juraj Lukáč. 

​Podľa slov niektorých podozrivých na chránené územie nevstúpili úmyselne, ale zviedla ich lesná cesta, kde chýbalo označenie. Aj to je však problém. "Stačí, že sa skutok stal," dodal Juraj Lukáč. Tri prípady sa humenským policajtom podarilo objasniť a páchatelia sú pre nich známi. Vec riešia ako priestupok. "V dvoch prípadoch bolo vznesené obvinenie spolu trom páchateľom za porušovanie ochrany prírody jazdením motorkami alebo švorkolkami v štvrtom a piatom stupni ochrany," povedala Jana Ligdayová. "Klesá počet porušení zákona, takže ako preventívne opatrenie je to dobrá vec. Budeme pokračovať a zlepšovať monitoring ešte," dodal Juraj Lukáč. 

Na jednej strane jazda mimo dovolených komunikácií môže znamenať problémy so zákonom, no treba si uvedomiť i to, že pre prírodu môžu byť výsledkom nezvratné škody. "Poškodzuje chránené druhy živočíchov a rastlín. Vyskytuje sa tam napríklad rys. Ja som bol svedkom, keď také motorové vozidlá v chránenom území zabili niekoľko mláďat rysov," doplnil náčelník  LOZ Vlk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy