Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vzácne a kriticky ohrozené korytnačky skončili pri poľnohospodárskych prácach pod kosačkou
Zdielať na

Vzácne a kriticky ohrozené korytnačky skončili pri poľnohospodárskych prácach pod kosačkou

JUŽNÉ SLOVENSKO / Kriticky ohrozené korytnačky močiarne zahynuli na Podunajsku pod kosačkou. Stalo sa tak pri zbere lucerny zasiatej pri najdôležitejšom liahnisku na Slovensku. Ochranári to zistili, keď sa vysielačka, umiestnená na jednu z uhynutých korytnačiek, prestala pohybovať.

"Boli pokosené. Každá strata takéhoto dospelého jedinca, samice, ktorá môže znášať vajcia je veľkou škodou," uviedol predseda ochranárskeho združenia BROZ Tomáš Kušík. Na Slovensku je len niekoľko desiatok vzácnych korytnačiek močiarnych. Pri poľnohospodárskych prácach ich počet opäť klesol.

Po zbere lucerny zostali na poli rozsekané nielen dospelé korytnačky, ale aj 10 rozhrabaných znášok s budúcim potomstvom. Korytnačky žijú väčšinu roka vo vode, na súš vychádzajú len keď kladú vajíčka. Ak by aj nejaké kosbu prežili, traktor ich zrejme zničil. "Korytnačka močiarna je jeden z najvzácnejších živočíchov na Slovensku, je druh kriticky ohrozený, veľmi vzácny," uviedl Kušík. Dožívajú sa aj sto rokov, pohlavne dospievajú v 15 rokoch. Pod kosačkou skončili približne 20-ročné korytnačky, spoločenská hodnota jednej je takmer 2 000 eur. "Zámerne neuvádzame o akú lokalitu ide, korytnačka je atraktívny živočích aj v minulosti boli snahy brať si tieto korytnačky domov, strata každého jedinca je veľkou škodou pre prežitie druhu na Slovensku," povedal Kušík.

Lokalita na Podunajsku je najvýznamnejšou na Slovensku. Doteraz, napriek snahám, nebola vyhlásená za chránenú. Pozemky síce patria ochranárom, ale po dohode s nimi ich obhospodarujú miestni roľníci. "Keby tam boli teraz pasienky, na ktorých sa nepohybujú ťažké stroje, pokiaľ by takéto cenné lokality boli vyhlásené ako chránené územia, tak jednoznačne povedomie aj zodpovednosť všetkých, ktorí sa tam pohybujú sú už niekde inde," povedal predseda ochranárskeho združenia.

Prípad už rieši aj polícia. "Polícia začala trestné stíhanie vo veci pre trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov," uviedla policajná hovorkyňa v Nitre Renáta Čuháková. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy