Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pani Dana prišla o obe nohy, teraz jej dochádza trpezlivosť. Na protézu čaká podľa nej pridlho
Zdielať na

Pani Dana prišla o obe nohy, teraz jej dochádza trpezlivosť. Na protézu čaká podľa nej pridlho

BRATISLAVA / Pani Dana z Bratislavy pre chorobu stratila obe dolné končatiny. Predtým deväť rokov žila s protézou pravej nohy, no vo februári jej amputovali aj ľavú nohu. Zdravotná poisťovňa jej protézu schválila v priebehu štyroch dní, ale výroba ľavej náhrady končatiny trvá už vyše dvoch mesiacov a jej dochádza trpezlivosť.

Byť odkázaná na invalidný vozík je pre pani Danu veľkým utrpením, chce sa postaviť, pretože ju tlačí čas. "Nemám rodinu takže teraz sa nemá o mňa kto starať a som v domove sociálnych služieb, kde platím 250 eur a byt mám nájom 120 eur. Z dôchodku platím obe," vyjadrila sa. Žiť s protézou na pravej nohe bolo jednoduchšie. Žila vo svojom byte, šoférovala, stretávala sa s priateľmi. Po amputácii ľavej nohy už s invalidným vozíkom vo svojom byte neprejde cez dvere, pani Dana je však presvedčená, že ak bude mať aj ľavú protézu, invalidný vozík odhodí a vráti sa do svojho bytu. 

"7. júna som im doniesla papier o schválení poisťovňou a odvtedy na protézu čakám," povedala Dana Paulenová. Pravú protézu mala pani Dana pred deviatimi rokmi no nohe v priebehu dvoch týždňov, na ľavú protézu čaká cez dva mesiace. 

"Každá výdajňa ortopedicko-protetických pomôcok, ktorá vyrába individuálne pomôcky má zo zákona 90 dní na výrobu pomôcky. Našou snahou je samozrejme tento výrobný proces skrátiť na minimum," vyjadrila sa zástupkyňa výrobného riaditeľa, výdajňa ortopedicko-protetických pomôcok Andrea Černá. "Mne povedali, že nemajú materiál, že im mešká," poznamenala Paulenová. 

"Materiály alebo komponenty, z ktorých sa protéza skladá sa objednávajú od zahraničných dodávateľov. V tomto prípade nám bol materiál doručený od dodávateľa v pondelok,1. júla a my robíme maximum preto, aby sme v najbližších dňoch pomôcku pani odovzdali," dodala Černá.  

V lekárňach a ambulanciách majú problém s očnými liekmi. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy