Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ombudsmanka tvrdí, že v zariadeniach sociálnych služieb môžu byť porušované ľudské práva
Zdielať na

Ombudsmanka tvrdí, že v zariadeniach sociálnych služieb môžu byť porušované ľudské práva

BRATISLAVA / Vo viacerých zariadeniach sociálnych služieb pre seniorov môžu byť porušované ľudské práva. Upozorňuje na to ombudsmanka Mária Patakyová, ktorej kancelária sa zamerala na úroveň kontroly poskytovateľov týchto služieb. Problémom sú najmä chýbajúce financie a fakt, že jednotlivé úrady si prehadzujú zodpovednosť ako horúci zemiak.

Na Slovensku využíva sociálne služby približne 1 percento obyvateľov, z toho viac ako polovica je v dôchodkovom veku. Podmienky, v ktorých seniori žijú, sú však niekedy za hranicou únosnosti. "Ich práva môžu byť ohrozené," uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

Jedným z dôvodov sú chýbajúce kontroly. "Tá frekvencia je nedostatočná," hovorí právnik, Juraj Jando. Ministerstvo si stojí za svojím zákonom, príslušné orgány sa neraz zbavujú zodpovednosti.

Novela bude preto obsahovať doplnok, ktorý by mal kontroly zjednodušiť. "Aby v jednom momente jedného ustanovenia zákona nemohlo dochádzať k alibizmu medzi jednotlivými úrovňami samospráv," vysvetlil hovorca MPSVaR Michal Stuška. 

Ombudsmanka však upozorňuje, že treba nielen zvýšiť počet kontrol, no okrem administratívy skúmať aj reálne podmienky, v ktorých seniori žijú. Zistení je totiž stále viac ako dosť a netýkajú sa len zdravotnej starostlivosti. "Nakoľko sú oddelené dámske a pánske toalety, nakoľko je na izbách signalizačné zariadenie," vymenováva Patakyová. "Zároveň sme zistili, že s klientmi sa nepracuje, nemajú individuálny prístup," dopĺňa Jando. 

Na to však treba posilniť najmä personálne a finančné kapacity. "Napríklad pri Úrade pri dohľade nad zdravotnou starostlivosťou by trvalo viac ako sto rokov, aby sa dostal do každého zariadenia," hovorí Jando. 

Isté zlepšenie by malo prísť už po prázdninách, celý problém však nevyrieši. "Už v septembri sa spúšťa systém kontroly poskytovania kvality sociálnych služieb voči klientovi,"  dodáva hovorca MPSVaR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy