Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dovolenková sezóna začína a do Chorvátska sa opäť chystajú tisícky Slovákov. Na čo sa pripraviť?
Zdielať na

Dovolenková sezóna začína a do Chorvátska sa opäť chystajú tisícky Slovákov. Na čo sa pripraviť?

CRIKVENICA / Leto je tu a s ním aj dovolenky. Aj tento rok bude zrejme Chorvátsko u Slovákov asi najpopulárnejšou destináciou. Štáb TV JOJ sa odtiaľ len pred malou chvíľou vrátil. Zisťovali, či sa už tvoria kolóny a ako sú Chorváti na sezónu pripravení.

Z Bratislavy je možné cestovať dvomi trasami, cez Maďarsko alebo Rakúsko a Slovinsko. Kilometrovo sú trasy podobné. Pri výbere zohráva často úlohu fakt, že na rozdiel od kompletnej rakúsko-slovinskej diaľnice, časť cesty cez Maďarsko vedie po okresných cestách. 

​Maďarskú diaľnicu využívajú najmä Slováci, ktorí cestujú do Chorvátska z juhu alebo z východu Slovenska, ale aj takí, ktorí sa chcú vyhnúť poplatku za diaľnicu v Slovinsku. Za 10-dňové využívane diaľnice osobným autom v Maďarsku zaplatíte v prepočte 14 eur, mýto v Chorvátsku je 15 eur. Cesta Rakúskom a Slovinskom bola na poplatkoch o niečo vyššia. Rakúska známka predstavuje 9,20 eur, 7-dňová slovinská známka zas 15 eur, chorvátske mýto 16 eur. 

Čakacie doby na hraniciach sa počas leta, najmä počas výmeny turnusov, zvyknú predĺžiť. Chorváti už tohtoročnú sezónu začali. Najväčší nápor ale očakávajú so začiatkom letných prázdnin. Slovenskí policajti sú v Chorvátsku tento rok o niečo dlhšie, už od 15. júna a ostávajú až do polovice septembra. "Chorváti zaviedli vyššie sankcie, viacero stacionárnych radarov," povedal slovenský policajt Roman Hájek. 

Niektorých vystrašili zábery žraloka

Domáci tvrdia, že žraloky sú v Jadranskom mori bežné, nie sú ale nebezpečné. "Ak zbadáte žraloka, musíte zostať v horizontálnej polohe. Netreba pred ním plávať preč, mohol by si vás pomýliť s potravou a zaútočiť," uviedol chorvátsky potápač Marko. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy