Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mohamedovi a Ľubomíre zostávajú už len dva týždne na opustenie Slovenska. Dôvod vyhostenia stále nevedia
Zdielať na

Mohamedovi a Ľubomíre zostávajú už len dva týždne na opustenie Slovenska. Dôvod vyhostenia stále nevedia

BRATISLAVA / Egypťanovi Mohamedovi s manželkou Ľubomírou zostávajú už len dva týždne, aby opustili Slovensko. Otcovi dvoch detí, ktorý u nás žije už päť rokov, totiž úrady neudelili povolenie k trvalému pobytu a označili ho za bezpečnostnú hrozbu. Dôvody vyhostenia sa doteraz nedozvedel.

Administratívny omyl alebo skutočná hrozba? Manželia, podobne ako aj verejnosť, môžu nateraz len špekulovať. Úrady sa totiž rozhodli mlčať. Čas pre túto mladú rodinu neúprosne plynie a je viac ako pravdepodobné, že už o dva týždne budú musieť na nejaký čas opustiť Slovensko. "Musím rešpektovať zákony a rozhodnutia a štvrtého júla musím odísť, hoci to pre nás nie je fér," uviedol vyhostený Egypťan Mohamed.

​Hoci na krajský súd podali žalobu a na Generálnu prokuratúru odišiel podnet ombudsmanky, do začiatku júla sa zrejme rozhodnutia nedočkajú. "Ak cudzinecká polícia rozhoduje v tomto konaní o predĺžení pobytu, musí sa obrátiť na SIS a podľa stanoviska SIS ďalej pokračujeme," informovala Denisa Saková, ministerka vnútra. "Generálna prokuratúra si vyžiadala príslušné spisy od dotknutého úradu a v zákonnej lehote rozhodne," dodala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry. "Stále veríme, že súd to stihne a bude to férové rozhodnutie," dúfa Mohamed.

Jeho manželka mala dilemu či zostať s deťmi na Slovensku, po desiatkach bezsenných nocí sa ale rozhodla inak. "My nie sme rodina na diaľku, máme sa radi a chceme žiť spolu," povedala manželka Ľubomíra. "Musíme bojovať najmä za seba, lebo chceme zostať spolu ako rodina. Nemôžem bez nich žiť, mám tu 2 deti a moje srdce patrí sem," dodal Mohamed. Napriek tomu, že ešte nevedia, kde napokon skončia, postupne začínajú myslieť na odchod. S najväčšou pravdepodobnosťou do obľúbenej dovolenkovej destinácie Hurghada. "Do tých pár dní sa budeme musieť vopchať s celým naším životom, zabaliť si kufre a odletieť," podotkla Ľubomíra. Nateraz netušia, čo tam budú robiť a ako dlho v Egypte zostanú. "Prvé, čo by som urobila, že by som si tie kufre vyložila, sadla si a hrozne dlho plakala," dodala manželka. 

Svoj boj o návrat domov sú ale rozhodnutí nevzdať ani zo zahraničia. "Napriek ťažkým časom sa aj v tejto situácii napokon potvrdilo, že všetko zlé môže byť aj na niečo dobré," poznamenala Ľubomíra. "Pokročil so svojou slovenčinou, lebo si musel prekladať všetky veci, ktoré som mu preposlala od polície a podobne," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy