Jasno
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Štát podporuje ženy, ktoré vychovali dve deti skorším odchodom do dôchodku. Pre dva ročníky žien to ale neplatí
Zdielať na

Štát podporuje ženy, ktoré vychovali dve deti skorším odchodom do dôchodku. Pre dva ročníky žien to ale neplatí

BRATISLAVA / Televízii JOJ sa ozvali viaceré ženy, ktoré podľa vlastných slov doplatili na zmenu zákona o dôchodkoch. Hovoria o diskriminácii zo strany štátu. Podľa tabuľky, ktorú poslalo ministerstvo práce aj nám sa totiž ženám, ktoré tento rok oslávia 60 a 61 narodeniny, pri počítaní veku odchodu do dôchodku, nezohľadní výchova dvoch detí. Všetkým ostatným ročníkom sa pritom zohľadňuje.

Ženy, ktoré oslávia tento rok 60 a 61 rokov, upozorňujú na tabuľku z ministerstva práce, podľa ktorej sa ženám narodených v ročníkoch 1958 a 1959 nezohľadňuje počet detí pri odchode do dôchodku oproti mužom či bezdetným ženám. 

Ženám narodeným predtým a potom, sa to naopak zohľadniť má. "Ročník ´58 a ´59 je znevýhodnený a diskriminovaný. Teda ženy, ktoré vychovali dve deti a idú do dôchodku tak isto ako muži," vraví Emília, ktorá sama spadá do tejto skupiny žien. 

"My dostávame podnety od týchto mamičiek, žiaľbohu, je to okolnosť vyplývajúca z toho,že už dobiehajú takzvané Kaníkove ženy ešte z roku 2004 a naopak, ešte sa na nich neuplatňuje ten princíp zastropovania, ktorý opäť vracia do hry tú výhodu vychovania detí," vysvetľuje hovorca ministerstva Michal Stuška. 

Takéto nezohľadňovanie sa týka dokonca aj niektorých zamestnankýň rezortu práce a vraj aj ministrovej manželky. "Ja som doniesol domov aj tie tabuľky," priznal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.  Na najbližšej parlamentnej schôdzi čaká poslancov väčšia diskusia o dôchodkoch. "Máme ambíciu tento problém poriešiť," dodal Richter.

Viacerí ekonómovia si myslia, že by sa výchova zohľadňovať nemala. "Nemyslím, že by matky mali byť zvýhodnené, lebo môže sa stať, že zajtra sa ozvú otcovia, ktorí sú už dnes na materskej. Množstvo výnimiek ten systém komplikuje a hlavne zmenšuje množstvo zdrojov, ktoré je potom možné prerozdeliť," vraví analytik Radovan Ďurana.

Pozrite si archívnu súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy