Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O doprave v Prešove kolujú mnohé vtipy. Situáciu by mal vylepšiť nový tunel
Zdielať na

O doprave v Prešove kolujú mnohé vtipy. Situáciu by mal vylepšiť nový tunel

PREŠOV / Na Slovensku máme o jeden diaľničný tunel viac. Zatiaľ v ňom budú jazdiť stavebné stroje. Ale už o dva roky by mal byť súčasťou nového diaľničného obchvatu Prešova. O prešovskej doprave už vznikajú aj vtipy. Aj minister dopravy si všimol, že po tom, čo sa začalo stavať, je na východe vrúcne vítaný.

Minister dopravy slovne ocenil zhotoviteľa za to, že sa tunel podarilo preraziť o tri mesiace skôr, ako plánovali. Tunel z oboch strán súčasne začali raziť dve pracovné skupiny a niekde v strede sa stretli. Po prerazení má dĺžku viac ako dva kilometre. "V prvom rade sa chcem poďakovať všetkým tým, ktorí prešli z druhej strany a dokončili prerazenie tunela. Povedal som im, aby na seba dávali pozor, lebo to je najdôležitejšie," uviedol minister dopravy Árpád Érsek. 

​Tunel ponesie názov tretieho najväčšieho mesta. Mesta, ktoré doteraz nemá žiaden obchvat a tranzitná doprava prechádza priamo cez mesto dokonca len pár krokov od historického centra a kde sa pre dopravu neraz blokovali cesty. "Boli aj horšie časy, keď som do Prešova začal chodiť, teraz ma tu lepšie vítajú," zavtipkoval minister dopravy.

Prerazený tunel je súčasťou dlho očakávaného obchvatu Prešova. Ak všetko pôjde naďalej podľa plánu, tak prvé auto tadiaľ prejde v roku 2021. Bezmála 8 kilometrový úsek diaľnice má spojiť Prešov západ a Prešov juh. Jeho súčasťou bude nielen dvojrúrový tunel, ale aj niekoľko mostov. Minister dnes prišiel do Prešova aj s dobrou správou ohľadom severného obchvatu takzvanej R4. "Začneme stavať R4, prvý úsek, druhý úsek," povedal Árpád Érsek. "Mesto Prešov sa konečne bude môcť rátať k veľkým mestám, nielen tým, že je tretie najväčšie na Slovensku, ale aj k veľkým mestám, v ktorých doprava nie je tak katastrofálnym problémom, ako to bolo posledných 40 rokov," dodala Andrea Turčanová, primátorka mesta Prešov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy