Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pre krásu ničia krásu. Trhanie vzácnych kosatcov je trestné, varujú ochranári
Zdielať na

Pre krásu ničia krásu. Trhanie vzácnych kosatcov je trestné, varujú ochranári

HOSTOVICKÉ LÚKY / Akoby sa tam prehnalo stádo koní. Žiaľ, aj takto miestami vyzerajú Hostovické lúky. Rastie na nich unikátny a vzácny kosatec sibírsky. Polia sú v týchto dňoch zaliate dofialova a ľuďom okolo nestačí si ich odfotiť z cesty, ale mnohých to láka vstúpiť priamo do rezervácie. Kosatce sú polámané a pošľapané. Štátna ochrana prírody vystríha, že ničiť chránenú rastlinku je trestné.

"Už z cesty je viditeľné, že turisti a návštevníci voľne vstupujú priamo na plochu rezervácie. Ako stádo koní alebo slony akoby sa tadiaľ preháňali," vraví Anna Macková z chránenej krajinnej oblasti Karpaty. 

Pri Hostovickýh kosatcových lúkach denne zastaví množstvo áut či dokonca autobusov. Podľa štátnej ochrany prírody ale nezostáva iba pri pozorovaní. A to už je problém. Vyšliapané chodníčky náhodných okoloidúcich doslova lákajú, aby vošli medzi kvety.

Ide o rezerváciu so 4. stupňom ochrany a zároveň je to územie európskeho významu. Nachádza sa tu 25 významných druhov machov a z húb tu našli také, ktorú sú najbližšie až v Belianskych Tatrách. Vstupovať sa tam nesmie. "Takéto prípady môžu byť posudzované ako porušovanie zákona o ochrane prírody," tvrdí policajná hovorkyňa Jana Ligdayová. 

Štátna ochrana prírody zvažuje aj zavedenie elektrického ohradníka, no prvoradý je pre nich výchovný smer. Starosta zas uvažuje nad vyhliadkovou vežou. Turisti by sa tak fotili len z na to určeného miesta. Aby záplavy fialových kvetov robili radosť čo najdlhšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy