Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vďaka polámaným vrcholcom stromov budú mať desiatky dôchodcov teplo zadarmo
Zdielať na

Vďaka polámaným vrcholcom stromov budú mať desiatky dôchodcov teplo zadarmo

MÚTNE / Obecný úrad v Mútnom doslova zúročil vrcholcovú kalamitu zo začiatku tohto kalendárneho roka. Ťažký sneh vtedy zlámal vrcholce stromov. Starosta tvrdí, že ak by sa to nevyťažilo, stromy napadne lykožrút. Z dreva z polámaných stromov budú mať navyše úžitok dôchodcovia - v zime ním budú môcť kúriť.

"Som rada, lebo aj už nevládzem, Pán Boh zaplať veľmi pekne, aj na druhý raz, ak budem žiť, ak nie, tak mi už nič netreba," vraví vďačne dôchodkyňa Magdaléna Kriššová. 

V Mútnom (okres Námestovo) nezvyčajne pomáhajú nielen dôchodcom, ale aj našim lesom. "Sme prví na Slovensku, lebo mňa ťaží situácia v lesoch, ťažia sa tu holoruby a na toto nikto nepamätá," vysvetľuje Marián Murín, starosta obce. Reč je o zlomených vrcholcoch stromov, ktoré padnú pri ťažbe, alebo pri kalamitách. "Tie smreky pod ťarchou to nezvládli a zlomili sa," hovorí Murín. 

Obec sa dohodla s lesníkmi, peniaze za drevo pôjdu z obecnej kasy. A starosta tvrdí, že ušetrili aj na drevorubačoch. Prácu vykonávajú pracovníci obecného úradu: "Čistíme horu, nie je to ľahká práva." Podľa starostu každý jeden z nich vie, čo má robiť a ako sa drevo chystá. Koniec koncov, sú z Oravy a tam väčšina ľudí kúri drevom. 

Žiť v Mútnom, ktoré je asi 10 km vzdialené od najchladnejšiej obce Slovenska - Oravskej Lesnej, ide hlboko do vrecka. Mútnania kúria zvyčajne od septembra až do konca mája. "Na kúrenie miniem 700 až 800 eur v mojej domácnosti. Zimy sú tu veľmi silné," hovorí miestny obyvateľ. 

Nedávno množstvo dobrovoľníkov pomáhalo vyčistiť Chopok od odpadu, ktorý tam zanechali turisti. Okrem toho vysadili aj 500 stromčekov. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy