Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Záplavy bez dažďa majú niekoľko príčin. Rizikové sú všetky lokality
Zdielať na

Záplavy bez dažďa majú niekoľko príčin. Rizikové sú všetky lokality

TUŽINA / Náhle záplavy zasiahli vo štvrtok obec Tužina, v ktorej nepršalo a svietilo slnko. No z ničoho nič stúpla hladina potoka a voda zatopila veľkú časť dediny. Podľa odborníkov takéto záplavy majú niekoľko príčin - či už dážď v údoliach, ale aj zásah človeka výrubom drevín. Rizikové sú všetky lokality.

Podľa hydrológa podobná situácia ako v Tužine nastala aj v susedných obciach Chvojnica a Čavoj. Odborník tvrdí, že nie je podmienkou, aby v daných obciach pršalo. Podmienkou je, aby pršalo v údoliach, v ktorých zakončení dediny ležia.

"Tie zrážky spadli priamo do toho povodia, do tej doliny. Tá voda sa kumuluje v zdrojnici toho potoka na svahoch a takým vejárovitým spôsobom sa sústreďuje v tej obci," vraví hydrológ Peter Smrtník. V  povodí Hornej Nitry hydrológovia prívalové zrážky aj zaznamenali. "Už zhruba pred týždňom, čiže to prostredie citlivejšie reagovalo na akúkoľvek kvapku," dodal Smrtník. 

So záplavami predvlani zápasili aj obyvatelia Liptovského Jána. Voda sa valila obrovskou silou a zanechala po sebe spúšť. Už vtedy ľudia upozorňovali na masový výrub. Bez stromov totiž voda stráca prekážku. "Keby neboli tie lesy tak veľmi vyrúbané, všade celé šlogy, tak nebolo by toľko vody tu," hovoria miestni obyvatelia. Potvrdila to aj ekologička Miroslava Plassmann: "Nakoľko postupne strácame lesy, rieky sú regulované takže voda sa nemá, kde zadržať v krajine a spôsobuje takéto situácie."

Negatívny zásah človeka v tejto súvislosti potvrdzuje aj hydrológ. "Ktorý nesprávne hospodári s prostredím obce. Často do toho zasahujú napríklad skládky dreva alebo nelegálne smetiská. Ktoré voda splaví a potom vznikajú problémy v priestoroch lávok a mostov, kde vytvárajú prekážku."

Prvý stupeň povodňovej aktivity bol v povodí Hornej Nitry podľa hydrológa ešte aj v piatok. Padli tam ráno totiž ďalšie intenzívnejšie zrážky. V najbližších dňoch by sa mala situácia ohľadom dažďa na území Slovenska upokojiť.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy