Zatiahnuté
15°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Dôležitá informácia pre starostov obcí. Len 4 kroky stačia a zbavíte sa ojazdených pneumatík
Zdielať na

Dôležitá informácia pre starostov obcí. Len 4 kroky stačia a zbavíte sa ojazdených pneumatík

Zdroj: SITA

Máte problém v obci so zberom a likvidáciou ojazdených pneumatík? Hromadia sa u vás na vo zbernom dvore? Občania ich nemajú kde odovzdať? Riešenie existuje. Je to jednoduché a dokonca DÁ SA TO BEZPLATNE!

Ako to funguje?

Ak sa vo Vašej obci alebo meste nenachádza vhodný distribútor- predajca alebo pneuservis, pre spätný zber ojazdených - odpadových pneumatík, podľa ustanovení Zákona o odpadoch máte právo požiadať o uzatvorenie zmluvy o spätnom zbere odpadových pneumatík s výrobcom alebo OZV.

  1. Požiadajte výrobcu alebo OZV - Organizáciu zodpovednosti výrobcov o zaslanie zmluvy.
  2. Zaregistrujte sa u výrobcu alebo OZV do systému na základe zmluvy.
  3. Upravte svoje VZN (všeobecne záväzné nariadenie) a doplňte do neho miesto, ktoré bude určené na odovzdanie - zber odpadových pneumatík.
  4. Informujte občanov, že majú možnosť odovzdať ojazdené – odpadové pneumatiky aj na mieste určenom obcou

O všetko ďalšie sa už postará výrobca alebo OZV, ktorá vždy po zozbieraní istého počtu odpadových pneumatík zašle určené vozidlo, ktoré odvezie nepotrebné pneumatiky do spracovateľského závodu a tam z nich vyrobia nové výrobky – napr. protišmykové podlahy pre výrobné haly, protihlukové pásy v doprave a pod. Informujte o tejto možnosti Vašich občanov a zabezpečíte tak čistejšiu obec alebo mesto a vaše okolie. Bez spoločnej aktivity sa odpadových pneumatík nezbavíme.

SITA

​Ako uvádza Ing. Peter Gallovič zo spoločnosti EPA, zaoberajúcej sa environmentálnym poradenstvom "Spätný zber odpadových pneumatík prostredníctvom distribútorov (obchodník alebo pneuservis) je v zákone o odpadoch prioritou, nakoľko sa predpokladalo, že je prirodzené, že občan starú a nepotrebnú pneumatiku odnesie do predajne, kde kupuje novú, alebo do pneuservisu, kde si dáva vymieňať pneumatiky. Nakoľko prax ukázala, že u nás to nie je vždy prirodzené bolo potrebné umožniť aj spätný zber cez obce a nimi ustanovené miesta. Iniciatíva OZV ELTMA je príkladom toho, ako by mali výrobcovia reagovať na vzniknuté environmentálne výzvy."

Organizácia zodpovednosti výrobcov pneumatík ELTMA už dlhšie šíri povedomie o právach spotrebiteľov a povinnostiach zberných miest, výrobcov a dovozcov pneumatík. Komunikuje nielen dôležitý Zákon o odpadoch č. 79/2015 , ale pravidelne informuje širokú verejnosť o dôležitosti vhodného spôsobu odovzdania odpadových pneumatík, spôsobe spracovania a plnenia povinností výrobcov. Týmto chce predchádzať aj situáciám, kedy odpadové pneumatiky končia nesprávne v lese, kde škodia životnému prostrediu. Podľa slov Ing. Radima Filáka, konateľa spoločnosti ELTMA  "Aj po viac ako dvoch rokoch účinnosti nového Zákona o odpadoch sa ukazuje, že verejnosť nevie o svojich právach a naopak ani časť distribútorov pneumatík si nie je istá svojimi zákonnými povinnosťami. Spoločnosť ELTMA by preto rada obom stranám pomohla – motoristov chce kontinuálne informovať o ich spotrebiteľských právach a distribútorom a obciam podať pomocnú ruku.“

Spoločne vytvárame lepší svet! Viac informácií nájdete aj na www.eltma.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy