Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Boj proti korupcii: Začali výsluchy kandidátov na šéfa Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti
Zdielať na

Boj proti korupcii: Začali výsluchy kandidátov na šéfa Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Päťčlenná komisia začala s výsluchom kandidátov na šéfa novozriadeného Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti.

Prvým vypočutým bol Miloš Birtus. Tento bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby pôsobí momentálne v Národnej kriminálnej agentúre, konkrétne v národnej jednotke finančnej polície. Birtus uviedol, že cieľom úradu pod jeho vedením by malo byť skúmanie, či zamestnávatelia vykonávajú skutočnú alebo len formálnu ochranu osôb, ktoré sa rozhodnú nahlásiť korupčnú trestnú činnosť. Len dlhodobým pôsobením si podľa neho môže úrad získať potrebnú dôveryhodnosť. "Dôvera sa získava činmi, nie slovami," povedal. Podľa vlastných slov podporuje, aby úrad spolupracoval s mimovládnymi organizáciami, keďže niekedy majú medzi občanmi vyššiu dôveryhodnosť ako štátne inštitúcie. "Niektorí občania sa primárne obracajú na tieto organizácie," zdôraznil.


Druhou vypočutou bola advokátka Zuzna Dlugošová, ktorá pôsobila aj na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Úrad chce podľa vlastných slov budovať ako dôveryhodnú inštitúciu. "Chcem, aby verejnosť začala vnímať, že oznamovanie protispoločenskej činnosti nie je donášanie, ale správna vec," vyhlásila. Prvou vecou, ktorú by mal nový úrad vykonávať, je podľa nej osveta a informačná kampaň o význame boja proti korupcii.

Ako na vypočutí uviedol kandidát Tibor Draskoczy, 26 rokov pôsobí v Policajnom zbore, pričom za ten čas prešiel rôznymi pozíciami. "Ako kandidát ponúkam pre výkon funkcie celoživotnú nestrannosť, morálnosť a čestnosť," vyhlásil s tým, že nikdy nebol členom žiadnej politickej strany, ani odborov a slúžil pod 11 ministrami vnútra. V čele úradu by chcel čerpať skúsenosti zo zabehnutých úradov, ako je napríklad Najvyšší kontrolný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie alebo Úrad verejného ochrancu práv. Zdôraznil tiež, že má dlhodobé skúsenosti z riadiacich funkcii. "Som človek z praxe, s riadením mám skúsenosti," dodal.

Na funkciu predsedu úradu kandiduje aj úradníčka z ministerstva vnútra Monika Filipová, ktorá je tiež aktívna v občianskom združení Dobrý úradník. Za svoj cieľ si podľa vlastných slov stanovila obsadenie úradu profesionálmi. Za dôležitú považuje osvetu o význame oznamovateľov korupcie, "že to nie je niekto negatívny, kto sa snaží robiť napriek." Dodala, že medzi jej priority bude patriť spolupráca s občianskym sektorom alebo so zahraničnými inštitúciami.

Na základe zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom marca, sa zriadil Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti so sídlom v Bratislave. Na čele úradu má byť predseda, ktorého volí a odvoláva Národná rada SR spomedzi kandidátov navrhnutých vládou. Prejsť musia verejným vypočutím a hodnotením komisiou, ktorá má päť členov. Po jednom členovi navrhol prezident, vláda, verejný ochranca práv, Rada pre štátnu službu a poradný orgán vlády v oblasti mimovládnych organizácií a rozvoja občianskej spoločnosti.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy