Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chcete poslať niekam deti osamote? Takto ich môžete prepraviť vlakom, autobusom či lietadlom
Zdielať na

Chcete poslať niekam deti osamote? Takto ich môžete prepraviť vlakom, autobusom či lietadlom

BRATISLAVA / V piatok celé Slovensko zasiahla informácia o dvoch malých deťoch, ktoré doviezol taxík na Slovensko. Taxikár ich priviezol z Českej republiky k údajnej starej mame do Čadce. Žena ale tvrdila, že to nie sú jej vnúčatá a privolala políciu. Sociálni pracovníci deti viezli stovky kilometrov cez celé Slovensko do zariadenia v Medzilaborciach. Tento prípad je podivuhodný, vo všeobecnosti cestovanie detí nie je problém.

V rámci Európskej únie platí to čo pre dospelých - pohyb je voľný, treba mať len doklad. Ak dieťa ešte nemá občiansky preukaz, treba pas, a to aj pri pohybe v schengenskom priestore. "Každá krajina, či prepravná spoločnosť má iné podmienky. Rozdiely sú aj medzi autobusovými, vlakovými alebo leteckými spoločnosťami.
Mnohé štáty vyžadujú súhlas oboch rodičov s vycestovaním dieťaťa. Vo všeobecnosti sa odporúča, aby rodičia takýto súhlas vystavili aj v prípade, ak sa súhlas striktne nevyžaduje na prekročenie hranice," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Napríklad vo vlakoch Železníc Slovenskej republiky môžu deti do šesť rokov cestovať len v sprievode osoby staršej ako 16 rokov. Od šesť vyššie aj samostatne. "Vždy sa dá povedať vlakvedúcemu, nech dá trochu pozor," tvrdí hovorca Železníc SR Tomáš Kováč. 

Rovnaké podmienky platia aj pri ceste autobusom. Tu je ale dobré zistiť podmienky prepravy konkrétnej spoločnosti, pretože sa môžu líšiť. "V prímestskej doprave je to možné od šesť rokov samostatne," hovorí Eva Vozárová, hovorkyňa Slovak Lines. Ak autobus smeruje za hranice, tam už by deti mali byť staršie ako 15 rokov a mali by mať splnomocnenie od rodičov, ktorým sa preukážu vodičovi.

Pri leteckých spoločnostiach vo všeobecnosti platí, že dieťa mladšie ako 5 rokov na palubu lietadla nepustia. Od 5 do 12 je možné objednať si službu sprevádzania. Dieťa na letisku zveríte do rúk povereného personálu, ktorý sa oň bude starať od tej chvíle až po odovzdanie dospelému na cieľovom letisku. Nie vždy je ale také niečo možné. "Napríklad prepravca Ryanair neprepravuje vôbec deti do 16 rokov, iba v sprievode osoby nad16 rokov. Dopravca Fly Dubai neprepravuje deti do 12 rokov. Dopravca Wizzair neprepravuje deti do 14 rokov. Tam to zívisí od toho, aké má podmienky daný prepravca," tvrdí hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. 

Dá sa teda povedať, že v rámci Slovenska môžu deti cestovať samé už od šiestich rokov. Za hranice je to už trochu komplikovanejšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy