Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prípad vážne chorej Renáty majú v rukách právnici. Na Európsky súd podávajú sťažnosť na Slovenskú republiku
Zdielať na

Prípad vážne chorej Renáty majú v rukách právnici. Na Európsky súd podávajú sťažnosť na Slovenskú republiku

SNINA / Lekár určil smrteľne chorej žene liek, ktorý jej ako jediný mohol zachrániť život. Poisťovňa ho ale napriek tomu odmietla preplatiť. Ide o prípad pani Renáty zo Sniny, ktorej v štvrtom štádiu rakoviny vzali aj poslednú nádej. Po odvysielaní jej príbehu sa spustila lavína reakcií ľudí z celého Slovenska - na drahú liečbu jej začali spontánne posielať peniaze. Tento prípad teraz posúvajú právnici až na Európsky súd, kde podávajú sťažnosť na Slovenskú republiku pre porušenie základných ľudských práv.

"Ja osobne to považujem za porušenie základných ľudských práv, pretože mi nedali ani šancu," povedala pani Renáta. "Príbeh Renátky je učebnicový príklad toho, ako zlyháva zákon 363 o podmienkach úhrady liekov," poznamenal Miroslava Fövényes z O. Z. Lymfoma Slovensko. Liek pani Renáte odporučil onkohematológ, ktorý je jedným z najväčších špecialistov na Slovensku. Hoci liek nie je kategorizovaný, pacienti oň môžu požiadať na výnimku. "V mojom prípade aj v prípade iných pacientov zohralo veľkú úlohu to slovíčko môže, ktoré poisťovňa využila- môžu preplatiť ale nemusia, je to cynické," podotkla Renáta. 

"Ako je možné, že zákon priznal takúto obrovskú právomoc rozhodovať o liečbe pacienta, ako sa toto mohlo stať? Tá rozhodovacia právomoc nie je v rukách špecialistov, ktorí poznajú zdravotný stav, poznajú pacienta ale rozhoduje súkromná spoločnosť, ktorá disponuje verejnými financiami," pokračoval Fövényes. 

Podanie sťažnosti na Európsky súd

 Prípad pani Renáty už majú v rukách právnici. "V prípade pani Dudovej realizujeme dva úkony. Prvý je podanie žaloby na poisťovňu Dôvera o úhradu sumy, ktorú ona už zaplatila za liečbu," vyjadrila sa v telefónate advokát pani Renáty Zdenko Seneši. 

"To, čo robím, nerobím so zlosťou ani s nenávisťou, ani sa nechcem mstiť. Ale také veci by sa ľuďom nemali stávať. Už len to, že človek ochorie za to nemôže. Je odpísaný z práce, je odpísaný zo všetkého a ešte ho niekto odpíše aj zo života," vyjadrila svoj názor Renáta.  "Druhým úkonom je podanie sťažnosti na Slovenskú republiku na Európsky súd pre ľudské práva z dôvodu, že Slovenská republika nedostatočne garantuje realizáciu základného ľudského práva na život tým, že umožňuje zdravotným poisťovniam sa rozhodnúť, či uhradia liečbu, ktorá je poslednou šancou pre pacienta," informoval advokát. 

Oslovili sme znova aj poisťovňu s otázkou, či v prípade pani Renáty našli nejaké riešenie. "Neevidujeme žiadne doplnenie pôvodnej žiadosti, ani novú žiadosť v prípade liečby pani Dudovej spomínaným liekom," informoval hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Drahý liek, na ktorý sa Renáte vyzbierali dobrí ľudia z celého Slovenska zabral a jej zdravotný stav sa zlepšuje po každej dávke.  

"Renátku všetci podporujeme v jej odvahe a v snahe otvoriť túto tému na najvyšších úrovniach. A treba naozaj bojovať a hájiť svoje ľudské právo na život. Je to mladá žena a pevne všetci stojíme za ňou," vyhlásil Miroslava Fövényes z O. Z. Lymfoma Slovensko. "Rada žijem a aj keď mi do života vstúpila choroba , ja som šťastný človek.Proste ja mám chuť žiť, aj vďaka chorobe som sa stala lepším človekom," dodal Renáta. 

Príbeh chorej pani Renáty, a ako sa všetko začalo riešiť, si pozrite tu v reportáži:

P

Najčítanejšie správy