Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Deti mladšie ako 15 rokov by mohli dostať občianske preukazy. Ministerstvo vnútra prišlo s novým zákonom
Zdielať na

Deti mladšie ako 15 rokov by mohli dostať občianske preukazy. Ministerstvo vnútra prišlo s novým zákonom

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra navrhuje, aby už aj deti, ktoré nemajú ešte 15 rokov mali občiansky preukaz. Ten bude ale bez fotografie a mal by slúžiť ako prístup do elektronickej zdravotnej dokumentácie. Autentifikácia čipom by mala byť od roku 2022.

Do konca roka 2021 by mali mať všetky deti do 15 rokov občiansky preukaz bez fotografie. Ministerstvo vnútra tento návrh zákona o občianskych preukazoch predložilo v utorok do medzirezortného pripomienkového konania. Občiansky bez fotografie bude slúžiť ako prístup do elektronickej zdravotnej dokumentácie, a od roku 2022 bude táto autentifikácia jediným spôsobom, ako sa do danej dokumentácie dostať. 

Polícia tak bude deťom mladším ako 15 rokov automaticky zasielať občiansky preukaz bez podpisu a fotografie držiteľa, informuje o tom teraz.sk.  Dostanú ho aj občania, ktorí majú občiansky preukaz bez čipu s neobmedzenou platnosťou, ktorý sa vydával do 30. júna 2012 občanom starším ako 60 rokov. Ministerstvo vnútra chce tak odbremeniť seniorov od povinnosti si tento preukaz vybaviť.

Občiansky preukaz s fotkou pre deti mladšie ako 15 rokov

Návrh zákona prináša aj možnosť požiadať o občiansky preukaz s fotografiou pre deti mladšie ako 15 rokov. Slúžil by ako plnohodnotný cestovný doklad po krajinách Európskej únie a krajinách, ktoré občiansky preukaz Slovenskej republiky akceptujú ako cestovný doklad. Preukaz sa už bude vydávať s časovou platnosťou. Do šiestich rokov bude platiť dva roky, od šiestich do 15 zase päť rokov. Dôvodom takejto doby trvania sú zmeny v črtách tváre.
Vydávanie občianskych preukazov pre deti v súvislosti s elektronizáciou zdravotníctva avizoval ešte začiatkom minulého roka šéf Národného centra zdravotníckych informácií  Peter Blaškovitš.

Služobné občiansky preukazy by mohli dostať aj zamestnanci policajného zboru. Ako sa k tomu vyjadrila ministerka Denisa Saková a čo hovorí policajný prezident?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy