Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovensko má konečne prvú generálku. Nemali sme ju ale do čoho obliecť
Zdielať na

Slovensko má konečne prvú generálku. Nemali sme ju ale do čoho obliecť

BRATISLAVA / Na Slovensku máme novú generálku. Stala sa ňou policajná viceprezidentka Jana Maškarová, ktorú do tejto hodnosti povýšil prezident Andrej Kiska. Po prvý raz v histórii tak bude takýto vysoký post v našich bezpečnostných silách zastávať žena.

Policajný zbor v očiach verejnosti opäť o niečo opeknel a to aj vďaka novej generálke. Po prvý raz tak najvyššou policajnou hodnosťou môže pýšiť žena. "Je to aj dôkaz toho, že netreba vždy riešiť rodovú rovnosť a či je to muž alebo žena, ale treba riešiť výsledky práce jednotlivého človeka," uviedla Denisa Saková, ministerka vnútra SR. 

​Netreba ale čakať, že spolu s krásou si kolegovia novej generálky budú môcť užívať aj nežnejšie zaobchádzanie. "Je to veľký a ťažký záväzok, nie je to len, že dostaneme povýšenie generál a tým sa to končí," povedala Jana Maškarová, viceprezidentka policajného zboru. 

Práve naopak, tým sa to len začalo a hneď bolo treba riešiť praktické záležitosti. Napríklad, do čoho ju obliecť. "Generálska uniforma pre ženu ešte nebola zhotovená nikdy za čias Policajného zboru, takže troška sme sa potrápili za ten krátky časový úsek," podotkla Denisa Saková, ministerka vnútra SR. Vidno, že jej sekla ako ušitá. Povinnosti a výzvy ju ale čakajú rovnaké, ako jej mužských kolegov. Hlava štátu totiž opäť nezabudla pripomenúť, že po vražde Jána Kuciaka je polícia pod drobnohľadom verejnosti. "Buďte vzorom a buďte príkladom, profesionálnym aj osobným," povedal Andrej Kiska, prezident SR. 

Nová generálka ale napriek povereniu od prezidenta, neplánuje meniť pomer síl aj vo svojej domácnosti. "U nás je to zásada rovnosti, takže neplatia tam nejaké hodnosti," dodala Jana Maškarová.

Rok 2019 sa stal pre ženy na Slovensku prelomovým. Tak ako sme vymenovali prvú generálku, rovnako do prezidentského kresla prvýkrát zasadne žena:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy