Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Meteorológovia varujú pred silným dažďom a búrkami. Vydali výstrahy
Zdielať na

Meteorológovia varujú pred silným dažďom a búrkami. Vydali výstrahy

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Na celom území Slovenska musíme v utorok počítať so silným dažďom a miestami aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa pre všetky kraje. V stredu by počasie malo byť o troška lepšie, minimalizovať by sa mali silné lejaky.

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa pre všetky kraje Slovenska. S lejakmi a búrkami treba počítať až do večerných hodín. Počasie v stredu by sa malo v stredu mierne zmeniť. 

​V utorok ráno sa miestami vyskytla aj hmla. Na mnohých miestach Slovenska nás už z rána zastihol dážď a búrky. Obloha bude celý deň zamračená, ojednile aj čiastočná oblačnosť. Ochladenie k nám ale nepríde. Najvyššia denná teplota bude 19 až 24 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 stupňov. Vietor bude  prevažne južný, na juhozápade k večeru miestami západný až severozápadný s rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h). Pri búrkach vietor prechodne zosilnie. Predpokladané množstvo zrážok  je do 15 mm, pri búrkach ojedinele 16 až 40 mm. 

Kým v utorok budú prevládať silné lejaky a miestami aj intenzívne búrky, v stredu by mali byť lejaky o čosi slabšie. SHMÚ na stredu zatiaľ nevydalo ani výstrahu. Obloha má byť zamračená miestami oblačná. Prehánky a ojedinele búrky, aj intenzívne, budú len na niektorých miestach Slovenska.  Najnižšia nočná teplota 15 až 10 stupňov. Cez deň bude o čosi chladnejšie ako v utorok, a to 17 až 22, na krajnom západe, v Žilinskom 
kraji a na hornom Spiši väčšinou 12 až 17 stupňov Celzia. 

Vietor bude spočiatku slabý, od západu postupne prevažne severný 3 až 9 m/s  (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 14 m/s (50 km/h), pri búrkach
ojedinele aj viac. V Banskobystrickom kraji prevažne slabý vietor. 

Hydrologické výstrahy

Meteorológovia upozorňujú aj na riziko povodní. Vydali preto výstrahu prvé a druhého stupňa. "Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne neodporúčame využívať tok na rekreačnú plavbu," uviedlo SHMÚ. Výstraha 1. stupňa sa týka dolnej časti povodia Bodrogu, konkrétne v okrese Trebišov bez Rožňavy. Výstraha 2. stupňa platí pre okres Michalovce.

1. Stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý môže spôsobiť relatívne malé nebezpečenstvo, škody na majetku menšieho rozsahu. Môže sa vyskytnúť aj niekoľkokrát do roka.

2. Stupeň výstrahy upozorňuje na jav, ktorý nie je bežný, môže ohroziť ľudskú činnosť, spôsobiť škody na majetku a môže sa vyskytovať zriedkavo. 

Viac o predpovedi počasia vo videu TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy