Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Otec odmietol test na zistenie rakoviny. Synovi zachránil život
Zdielať na

Otec odmietol test na zistenie rakoviny. Synovi zachránil život

BRATISLAVA / Rakovina hrubého čreva patrí k najčastejším diagnózam, na ktoré Slováci zomierajú. Včasné preventívne vyšetrenie by mnohým mohlo zachrániť život. Tak ako pánu Mariánovi, ktorý sa k testu na rakovinu hrubého čreva dostal naozaj netradičným spôsobom.

"Tým, že otec odmietol tento test mi zachránil život," uviedol Marián Božík, ktorému vyšetrenie zachránilo život. Screeningový test, ktorý odhaľuje rakovinu hrubého čreva, kúpil pán Marián svojmu otcovi po tom, ako sa mu priznal, že krváca z konečníka. Nanešťastie tento test ako aj ďalšie testovania sa jeho otec rozhodol neabsolvovať a to sa mu stalo osudným. "Striktne odmietol. Nakoniec sa u otca tá rakovina potvrdila mal rakovinu konečníka a v ten rok aj zomrel," vysvetlil Marián Božík.

Nepoužitý test ale pánovi Mariánovi zostal a tak sa ho rozhodol využiť. "A čo ho len tak vyhodím, rak som si ho dal, viac menej zo žartu, veď som bol zdravý mladý chlap 48-ročný žiadne príznaky som nemal, ale ten test bol pozitívny," opísal udalosti Marián Božík. Rakovinu hrubého červa u neho podchytili včas. "Som mal len operáciu bez chemoterapie a ožarovania," dodal Marián. 

Napriek tomu, že práve preventívne vyšetrenie rovnako ako pánovi Mariánovi aj vám môže zachrániť život stále sa nájde veľa ľudí, ktorí ho odkladajú z rôznych dôvodov. Samotné vyšetrenie nebolí a môžete si ho urobiť aj v pohodlí svojho domov. Dokonca od začiatku tohto roku dostalo 20 000 náhodne vybratých ľudí nad 50 rokov testovaciu sadu do schránok. Po piatich mesiacoch ju zatiaľ využilo zhruba 20 percent z nich. "Či je to veľa alebo málo, ja si myslím, že keď je to váš otec, syn, brat, tak každý zachránený život stojí za to," poznamenala Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva Slovenskej republiky. Kým v tomto roku dostalo do schránok 20 000 ľudí balíček na vyšetrenie rakoviny hrubého čreva, už v budúcom roku to bude každý človek nad 50 rokov, resp. od 50 do 74 rokov. Čo je približne 1 600 000 Slovákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy