Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matka Rómky, ktorú nenechali sedieť s ostatnými deťmi, prehovorila. K prípadu sa vyjadrila aj farnosť
Zdielať na

Matka Rómky, ktorú nenechali sedieť s ostatnými deťmi, prehovorila. K prípadu sa vyjadrila aj farnosť

Zdroj: ISIFA

TRNAVA /  V Bazilike svätého Mikuláša v Trnave mali v sobotu deti prvé sväté prijímanie. No túto slávnosť sprevádzali zo začiatku komplikácie. Sociálnymi sieťami aj internetom sa začali šíriť informácie, že niektorí rodičia si vraj neželali, aby rómske dievčatko sedelo vpredu s ostatnými deťmi. Prípad už rieši aj NAKA. Matka Rómky, ktorú nenechali sedieť s ostatnými deťmi, prehovorila.

"Medializovaný prípad rómskeho dievčaťa, ktoré nechceli pustiť v kostole v Trnave do spoločnej lavice k ostatným deťom na prvom svätom prijímaní rieši NAKA," napísala polícia na sociálnej sieti. 

Podľa Luckinej mamy sa na prijímanie do trnavského kostola mali prihlásiť už minulý rok. Tvrdila, že s prihláškou mali menšie problémy hneď od začiatku. No s týmto jej vyjadrením však trnavská fara nesúhlasí. "Si nás tak posúvali, že z fary za pánom kaplánom, pán kaplán za pánom dekanom, dekan zase za kaplánom. Potom za takým iným katechétom zo základnej školy. Tak stále to riešili, až potom prišiel za nami ten dekan a povedal sám osobne tomu katechétovi, som to počula, že si nás teda posúvajú, že on to teda vyrieši tak, že pôjdeme na to sväté prijímanie," povedala matka dievčaťa Mária.

Vyjadrenie farnosti

"Matka rómskeho dieťaťa prišla na Rímskokatolícky farský úrad sv. Mikuláša požiadať, aby jej dcéra mohla pristúpiť na prvé sväté prijímanie 25. má­ja 2019.  Prišla však asi týždeň pred slávnosťou," uviedla farnosť v stanovisku.  

"Berte to, že som vás Z lásky zobral, ja som nemusel toto spraviť. Budete len za nimi sedieť, nič iné. Lebo tam je 30 detí pekne usporiadaných. Takto to nacvičili od septembra. Tá katechétka, ktorú som určil, tá vás bude viesť. Upokojte sa, máte krásny deň," povedal dekan na videonahrávke. 

Lucka mala ísť normálne na prvé sväté prijímanie, len nemala sedieť vpredu pred oltárom, kde sú všetky deti, ale vzadu asi meter od nich v lavici. Niektorým rodičom vraj prekážalo, že dievčatko nechodilo na sedenia, že Luckina mama finančne neprispela a ani sa nijakým spôsobom neangažovala do prípravy osláv.

"No a v deň svätej spovedi, keď sme mali, tak sa na nás vybúrili tí rodičia tých detičiek. Že sa im nepáči, že takto na poslednú chvíľku,že sme mali zaplatiť poplatok. Ja som im povedala že nás to mrzí, že keby sme to vedeli nie je problém to doplatiť," pokračovala matka dievčaťa. 

Situáciu upokojil trnavský župan

Napätú situáciu sa podarilo upokojiť priamo v deň prijímania až trnavskému županovi. Ten sa o tejto situácii dozvedel iba pár minút pred začiatkom. Prijímanie mal totiž aj jeho syn. Oslovil preto priamo pána kaplána, ktorý mal slúžiť omšu. "Situáciu som mu opísal a teda požiadal ho o to, aby rozhodol, že dieťa má sedieť v skupine spolu s dievčatkami, s čím po debate súhlasil. Neexistovali z môjho pohľadu žiadne dôvody, aby jedno dieťa sedelo inak ako všetky ostatné," vyjadril sa Jozef Viskupič. 

"Sme si pred Bohom všetci rovní, ale snažili sme sa to vyriešiť tak, aby boli všetci spokojní. Tak to prosím vás akceptujte. Nadýchnite sa, vydýchnite sa. Všetko bude v poriadku. Ja to mám na starosti, ja si to ukočírujem," dodal kaplán. Dievčatko teda nakoniec sedelo s ostatnými rovesníkmi. "Cítime sa ukrivdení. Cítime sa diskriminovaní. My sme ešte v kostole plakali, keď nás ešte jedna milá pani utešovala," pokračovala matka dievčaťa. 

Vysvetlenie a vyjadrenie rodičov ostatných detí

Je nepochopiteľné prečo by sa niektorí rodičia takto zachovali, a tým pádom chceli dievčatko diskriminovať. Oslovili sme preto niektorých z nich, aby nám povedali, čo im vlastne prekážalo. 

"V piatok išli deti spoločne na svoju prvú spoveď (dievčatko sme tam nevideli). Po spovedi, kedy boli deti finálne nachystané absolvovať 1. sväté prijímanie, nám bolo oznámené, že príde ďalšie dieťa, ktoré sa zúčastní obradu. Nakoľko na toto sme neboli vopred nachystaní a upozornení, nemali sme ani pre dieťa pripravený darček, dieťa nemalo nacvičený priebeh slávnosti, zostali sme zaskočení uvedenou informáciou a aj rozhorčení, že nám skutočnosť nebola oznámená vopred.

Nám rodičom sa nepáčilo a pokladáme to za manipulatívne, že nám skutočnosť o novom dieťati bola oznámená pár hodín pred obradom, a že dievča nebolo na ceremoniál pripravené, keďže sa nácvikov nezúčastňovalo. Napriek všetkým okolnostiam sme sa my rodičia, spoločne dohodli, že by bolo seriózne, aby prispeli aspoň čiastkou 30 eura spravíme všetko preto, aby sa dievča necítilo ukrátené o darček, pamätný list, fotografie. No matka dievčatka odmietla s nami komunikovať a odišla preč. Katechétka nám oznámila, že rodina je sociálne slabá.

Medzi nami bola jedna mamička, ktorá rodičov požiadala o finančnú úľavu, vzhľadom na jej situáciu, čomu všetci rodičia vyhoveli. No pani dievčatka nič také nespravila. Že máme sedenie rodičov! Podľa zásluh, kto pomáhal, vybavoval, upratoval kostol, riešil výzdobu, na čo sme si skoro všetci zobrali dovolenku. Keďže nič z toho sa neudialo, pripravili sme im lavicu po poslednej rodine, ale keďže informácia padla piatok o 18.00 , nemali sme ani meno, ani nič, aby sme prípadne síce na poslednú chvíľku, menovku na lavicu, ako mali ostatní. Sedenie detí riešila katechétka s pánom dekanom na nácviku, do toho nikto z rodičov nezasahoval a sedeli podľa výšky, aby všetky videli.

Dievča sa nácvikov nezúčastňovalo ani jej rodičia, ani príprav slávnosti. O tom, že sa zúčastní obradu, nám bolo oznámené v podvečer, v piatok, deň pred svätým prijímaním. To, že je rómskeho pôvodu nikto z nás neriešil a podotýkam, nikomu táto skutočnosť nevadila. Mamička dievčatka nemala záujem s nami rodičmi komunikovať. Rozprávala sa len s pani katechétkou a po pár minútach odišla preč. Nechápeme, prečo sa stále rieši dieťa, o sedení ktorého rozhodol pán dekan, my rodičia sme o tom nevedeli a ani sme nemali právomoc o tom rozhodovať. My sme mali právo rozhodovať len o sedení rodičov a príbuzných, nakoľko sme kostol upratovali a robili sme slávnostnú výzdobu, podotýkam, z vyzbieraných peňazí od rodičov.

Dievča sedelo medzi ostatnými, deti sedeli podľa výšky, nechápeme, prečo sa toto stále preberá, sedenie dieťaťa určovali v kostole na nácvikoch. Tak ako sme už uviedli, nikto neriešil, že je to dievča rómskeho pôvodu ako to deti neriešia ani v škole, kde také deti sú a zapadajú medzi ostatných bez akýchkoľvek rasistických narážok. Opätovne uvádzame, že v skupine prvoprijímajúcich detí bolo i iné dievčatko rómskeho pôvodu a absolútne nik nemal po celý čas s tým problém, pretože jeho rodičia a ich dievča sa aktívne zúčastňovali všetkých príprav."

Farnosť je z reakcie rodičov pohoršená

K celému nepríjemnému incidentu sa vyjadrila aj Trnavská farnosť. Tvrdia, že napriek tomu, že je Lucka z inej školy aj farnosti a tak s deťmi nechodila na prípravy, sa jej snažili vyhovieť a prijať ju. No dievčatko nediskriminovali a z reakcie niektorých rodičov je pohoršená. "Zasadací poriadok jej dal miesto, na ktorom mala sedieť nie kvôli diskriminácii, čo dôrazne odmietame, ale pretože sa prihlásila neskoro a nezúčastňovala sa predtým na prípravách a nácvikoch. Celá slávnosť prvého svätého prijímania prebehla pokojne a dôstojne. Vyjadrujeme poľutovanie nad správaním rodičov." 

Rodina podala trestné oznámenie

Celá nepríjemná situácia Luckinu rodinu nesmierne zasiahla a rozhodla sa podať trestné oznámenie. A to nielen na jednu osobu. "Vecou sa aktuálne zaoberá národná kriminálna agentúra, ktorá prípad prevzala ešte 26. mája, bolo prijaté trestné oznámenie a vec sa aktuálne nachádza v tzv. predprípravnom konaní a vzhľadom na počiatočné štádium konania, ale bližšie informácie, aby nebolo zmarené alebo sťažené dokazovanie nie je možné bližšie poskytnúť," vyjadril sa hovorca PZ Michal Slivka.

Cirkev momentálne rieši obrovský škandál, ktorý otriasol Poľskom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy