Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Pár Orlov Kráľovských zmizol
Zdielať na

Pár Orlov Kráľovských zmizol

NITRA / Zo stromu v dedine pri Nitre zmizol pár chránených Orlov Kráľovských. V hniezde zostalo vajíčko a preto je podozrenie, že ich niekto usmrtil. V poslednej dobe bolo v Nitrianskom kraji aj množstvo prípadov, keď sa vzácne dravce otrávili.

Na strome niekoľko týždňov hniezdil pár vzácnych orlov. Pre pár dňami však oba dravce zmizli a už sa tam neukázali. Podozrivé je to hlavne preto, že očakávali prírastok. Okolie a aj strom, v ktorom pár mladých orlov kráľovských hniezdili po prvý krát prehľadávali ochranári spolu s políciou.

Hniezdo najskôr pozorovali cez víkend pomocou dronov. Ochranár, ktorý sa istil lanom, neskôr vyliezol na 23-metrovú borovicu a to, že je tam aj vajíčko, sa potvrdilo. Práve teraz je obdobie liahnutia a pár dravcov by len tak z hniezda neodišiel. Ak by aj odišiel, určite nie ďaleko. V okolí piatich kilometrov ale po nich nenašli ani stopu. Chránené dravce sa mohli otráviť, ale jednou z alternatív podľa stôp je aj to, že po nich niekto strieľal. Prípad je v štádiu vyšetrovania. Vajíčko z miesta ochranári odniesli, teraz ho ešte preskúmajú a poputuje do múzea, keďže ide o chránený druh. 

Rodina si adoptovala medveďa. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy