Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z areálu chemičky v Strážskom odobrali vzorky, zisťujú rozsah zamorenia pôdy a spodných vôd
Zdielať na

Z areálu chemičky v Strážskom odobrali vzorky, zisťujú rozsah zamorenia pôdy a spodných vôd

STRÁŽSKE / Hrozba unikajúcich PCB látok v bývalom areáli Chemka Strážske postavila do pozoru všetky štátne inštitúcie. Karcinogénny a toxický pozostatok výroby, ktorá tu skončila pred 35 rokmi, je hrozbou pre životné prostredie. Preto tam špecialisti odobrali množstvo vzoriek.

Vzorky špecialisti odoberali z troch rozličných lokalít. Na budovách sú výstražné tabule so zákazom vstupu. Približne 500 ton pozostatkov z výroby PCB látok je uskladnený v dvoch nevyhovujúcich budovách.  "Je to veľmi vážny ekologický problém a vyžaduje si to okamžité riešenie," vraví vedúca odboru SOŽP OÚ Košice Henrieta Halászová. 

​Chemici odoberali vzorky najmä z podláh, ktoré sú bez izolácie a práve na nich sa hromadí všetok odpad z rozpadávajúcich sa sudov. 

Odborníci sa neskôr presunuli do lesa, kde zver odkryla pravdepodobne ďalšie nálezisko jedovatých látok. Sudy tam veľmi dávno zahrabali do zeme, po rokoch sa ich obsah dostáva do potoka, čo na hladine spôsobuje hustú bielu penu. 

Ak analýza vzoriek potvrdí ohrozenie zdravia obyvateľov, bude v tejto lokalite vyhlásená mimoriadna situácia. Podľa odborníkov by mali byť výsledky známe do dvoch mesiacov. "Po analýze týchto vzoriek sa ihneď operatívne rozhodneme o ďalšom postupe," uviedla ministerka vnútra Denisa Saková. Štátne orgány chcú tento proces čo najviac urýchliť a začať následne ihneď proces likvidáciie PCB látok. "Toto aby sme odstránili na účet štátu, nebudeme čakať a hľadať, kto je vinník," dodal premiér Peter Pellegrini. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy