Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pacient tvrdí, že mu na pohotovosti vytrhli nesprávny zub, lekári hovoria niečo iné
Zdielať na

Pacient tvrdí, že mu na pohotovosti vytrhli nesprávny zub, lekári hovoria niečo iné

BRATISLAVA / Po kauzách operácií kolien na nesprávnych nohách je tu ďalší sporný prípad. Televízia JOJ sa spojila s pacientom, ktorý tvrdí, že mu omylom vytrhli iný zub, ako mali. Zdravotnícke zariadenie má svoju verziu. Podľa nich o to sám požiadal.

Pán Igor pociťoval silné bolesti zuba. Bol sviatok, a tak sa vybral z Pezinku do Bratislavy a vyhľadal pomoc na zubnej pohotovosti v Ružinove. "Ja som jej poukazoval, že tretí zub z kraja, že ma bolí a ona mi vytrhla prvý zub skraja," vraví Igor. 

Ďalej hovorí, že až keď prišiel domov a ustúpili účinky injekcie, zistil, že boľavý zub má stále na svojom mieste. A podľa jeho slov zdravý zub chýba: "Žena mi nadávala, myslela, že zle som ukázal zub, alebo čo, tak sme išli naspäť."

(Ne)správny zákrok

Podstúpil rovnaký postup, len s iným zubom. Zdravotnícke zariadenie Televízii JOJ potvrdilo, že v ten istý deň bol na zákroku dvakrát. Ani pôvodne vytrhnutý zub však podľa písomného vyjadrenia zdravý nebol.

"Zo správy z ambulantnej pohotovostnej knihy vyplýva, že sa jednalo o paradentózne silne kývavé zuby," informoval konateľ APZ DENTA GROUP Vlastimil  Graus. Pacient tvrdí, že sa to celé udialo bez röntgenu. Zariadenie naopak v písomnom stanovisku uvádza, že o ošetrenie sám požiadal. "Lekárske ošetrenia v oboch prípadoch boli poskytnuté na žiadosť pacienta, ktorú vlastnoručne vždy po zákroku riadne podpísal a v nijakom prípade nemohlo dôjsť k mylným zákrokom," dodal Graus. 

Preverenie úradom 

Takéto sporné prípady preveruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.Tento pacient však ešte nevie, či vôbec podnet podá. "Tak mi jej bolo aj ľúto, tak som nechcel na ňu nejako kričať alebo nejak pôsobiť na ňu agresívne, alebo čo ja viem čo. Tak som to bral tak, čo som mal robiť. No zub už nemám," dodal Igor. 

"Takéto podania, ktorých predmetom by boli omyly lekárov, úrad dostáva veľmi výnimočne a šetrí ich v podstate tak, ako ostatné, to znamená výkonom dohľadu u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti," vyjadrila sa hovorkyňa úradu Radoslava Muchová. 

Ministerstvo pripravuje zmeny 

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo legislatívny návrh. Ten je už v parlamente."Má zabezpečiť väčšiu bezpečnosť v starostlivosti o pacienta. Tak isto je pripravená aj vyhláška, ktorá tak isto zvyšuje bezpečnosť a kvalitu zdravotnej starostlivosti v jednotlivých zariadeniach," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Ministerstvo zdravotníctva si od novej legislatívy sľubuje zníženie počtu podobných prípadov. Jedným dychom však dodáva, že tu takmer vždy rozhoduje ľudský faktor.

Pozrite si reportáž o Františkovi, ktorému zoperovali nesprávne koleno: 

​Po  prípade Františka sa ozval TV JOJ aj ďalší pacient, ktorému v Nitre tiež operovali koleno. Aj tento zákrok nevyšiel úplne podľa predstáv. Do ľavého kolena mu totiž dali vložku, ktorá patrí do pravého. Ešte v ten deň ho znovu operovali. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy