Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kvalita ovzdušia na Slovensku: Ktoré lokality sú najviac znečistené?
Zdielať na

Kvalita ovzdušia na Slovensku: Ktoré lokality sú najviac znečistené?

BRATISLAVA / Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie až tisíc predčasných úmrtí denne v krajinách EÚ spôsobuje znečistené ovzdušie. Ako to je s ovzduším a jeho čistotou na Slovensku prezradil Martin Kremler, vedúci Odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ.

Slovenský hydrometeorologický ústav monitoruje ovzdušie na Slovensku na 38 staniciach. Určujú koncentrácie znečisťujúcich látok, momentálne prachových častíc v dvoch frakciách. "Sú to PM10 častice menšie ako 10 mikrometrov, a potom PM2,5. Ide o jemné častice, nie je to ten prach čo bežne vidíme na ceste. Potom sledujeme plynné znečisťujúce látky ako je ozón, oxid uhoľnatý, oxid siričitý, oxid dusíka, benzén. Odber máme raz za 24 hodín a potom sa to vyhodnocuje v laboratóriách," uviedol príklady monitorovania látok Martin Kremler. 

Znečistené lokality Slovenska 

Odbor monitorovania kvality ovzdušia nedávno vydával výstrahu pred znečisteným ovzduším. "Smogový varovný systém funguje pre štyri látky - PM10, ozón, oxid siričitý a oxid dusičitý. Najčastejšie dochádza k vyhlasovaniu výstrah počas zimy a aj pre smogové častice PM10," vysvetlil. 

Poslednú zimu bola najčastejšie smogová situácia vyhlásená v Jelšave a v lokalitách na strednom Slovensku. Reč je o meste Martin, Žilina, Banská Bystrica, Ružomberok. Podľa slov vedúceho Odboru monitorovania kvality ovzdušia je horšia situácia aj v okolí Prievidze. "Keď si zoberieme kotlinové polohy v rámci stredného Slovenska, tak tam sú v zime najnepriaznivejšie podmienky na rozptyl znečisťujúcich látok," poznamenal. 

Za zlé podmienky ovzdušia môžu podľa slov odborníka najmä domácnosti, pretože kúria tuhým palivom - drevom. Na druhom mieste je doprava a priemysel, ktorý má ale zanedbateľný podiel. 

Čo pre ľudí znamená výstraha pre zlé ovzdušie?

Čo ale znamená ak SHMÚ vydá výstrahu pre smogovú situáciu? V odporúčaniach Úradu verejného zdravotníctva sa uvádza, že treba minimalizovať pohyb vonku, obmedziť športové aktivity vonku. Človek totiž v týchto prípadoch viac dýcha "čerstvý vzduch". "Treba sa vyvarovať aj aktivitám, ktoré prispievajú k väčšej prašnosti. Je dôležité vetrať v čase, kedy sú koncentrácie menšie. To sa dá pozorovať aj na stránke SHMÚ," upozornil. Smogové situácie ale nie sú trvalý stav, čo znamená, že ľudia v spomínaných mestách sa nemusia báť otvoriť okná dokorán.

Smogové situácie sa menia rôzne, všetko závisí od rozptylových podmienok a poveternostných podmienok. Sú ale aj lokality, ktoré sú veternejšie. "Na jednej strane máme kotlinové polohy s častými inverziami a nízkymi rýchlosťami vetra. Potom máme oblasti, kde nám fúka viacej a tam sú lepšie rozptylové podmienky." Podľa Kremlera máme ale momentálne horšie rozptylové podmienky. 

Ovzdušie v lete

Doprava k znečisťovaniu ovzdušia prispieva v lete aj v zime. V zimnom období je to ale viac, pretože je na cestách posypová soľ a štartovanie áut je studené. Počas leta vzniká aj látka - prízemný ozón. "Ten nie je vypúšťaný priamo z našich zdrojov ale čím sú teploty vyššie a aj intenzita slnečného žiarenia vyššia, tak tým rýchlejšie dochádza k chemickým reakciám. Vzniká nám tak pri zemskom povrchu prízemný ozón." Podľa slov odborníka všetko závisí od prúdenia južného vzduchu a pri koncentrácii. To znamená, že čím ideme vyššie, tým sú koncentrácie ozónu vyššie. Na Slovensku sú najvyššie práve vo Vysokých Tatrách. 

Kam by ste mali vycestovať, ak chcete dýchať čistejší vzduch, aj pre zdravotné problémy, sa dozviete v rozhovore TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy