Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Vody na Slovensku i vo svete ubúda. Ľudia sa pripravujú na pranie bielizne v riekach
Zdielať na

Vody na Slovensku i vo svete ubúda. Ľudia sa pripravujú na pranie bielizne v riekach

BRATISLAVA / V riekach je oveľa menej vody ako kedysi. Musíme sa pripraviť na suché leto a v niektorých regiónoch sa už teraz ľudia obávajú toho, čo ich čaká. Kým jedni budú šetriť vodou v studniach na polievanie záhrady, ďalší sa pripravujú na pranie bielizne v rieke. Nie je to iba problém Slovenska. Na klimatické hrozby vo svete sa rozhodla upozorniť 16-ročná dievčina zo Švédka. Pridalo sa k nej už milión študentov.

Pán Pavol má v studni o takmer dva kubíky menej vody ako zvyčajne. Pri suchom lete musí pri polievaní záhrady vodou šetriť. A leta sa obávajú aj na Domaši.

"Podľa nášho názoru je situácia na Domaši najhoršia v jej doterajšej histórii pred začiatkom letnej turistickej sezóny," povedal starosta obce Kvakovce Radoval Karpáľ. Zrážky chýbali, a tak voda, ktorá bola v nádrži nahromadená, podľa vodohospodárov pomohla inde. "Dobrým príkladom je Veľká Domaša, ktorá dotuje celé povodie rieky Ondava:" komentuje hovorca SVP Marián Bocák. 

Takmer na celom území Slovenska zaznamenali vodohospodári zníženie hladiny riek a vodných stavieb. Je to dôsledok niekoľkomesačného deficitu zrážok v celej Európe. Nedostatok vlahy v pôde pretrváva z minulého roka. "V zime by sa patrilo, aby veľa snehu napadlo, rýchlo sa to všetko začalo topiť a odchádza voda bez úžitku na východnom Slovensku pretrváva nedostatok vlahy pre tento rok veľkou nádejou zostáva Medardova kvapka," povedal meteorológ Peter Jurčovič.

"Na VS Starina sme zaznamenali najnižšiu hladinu za jej 30-ročnú históriu," hovorí Bocák. Vplyv na dodávku vody to síce nemalo, no ľudia na krajom východe vedia, čo je to sucho. V obciach sninského okresu je na verejný vodovod napojená iba tretina obcí. Klimatické zmeny sú pre svet stále väčšou hrozbou. Zareagovala na ne aj iba 16-ročná švédska školáčka. Spustila celosvetovú študentskú kampaň. K hnutiu pridalo viac ako milión študentov.

"Príliš dlho politikom a mocným tohto sveta prechádzalo, že nerobili vôbec nič preto, aby bojovali s klimatickými zmenami a ekologickou krízou. My však dohliadneme na to, aby im to už viac len tak ľahko neprepieklo," povedala Greta Thunbergová, švédska ekologická aktivistka. Klimatické zmeny sa u nás podpisujú napríklad aj pod úhyny rýb.

Požiar a voda zničili panelák v Bratislave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy