Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dobil svoju starú mamu, ale s výškou trestu nebol spokojný
Zdielať na

Dobil svoju starú mamu, ale s výškou trestu nebol spokojný

KOŠICE / Minulý rok v októbri otriasol Slovenskom mimoriadne brutálny útok vnuka na vlastnú starú mamu. Vtedy 18-ročný Ján babičku dobil pre 240 eur. Pri odchode dokonca pustil plyn z propán-butánovej fľaše. Mladík z obce Lúčky v Sobraneckom okrese sa postavil pred senát košického súdu.

Hoci sa Ján ku skutku priznal, s výškou trestu spokojný nie je. Dôsledkom toho sudca nemohol rozhodnúť. V prípravnom konaní sa mladý muž priznal a s prokurátorom sa dohodli na 17-ročnom treste odňatia slobody. Ak by na dohode trval, zrejme by bol verdikt už právoplatný.

​Ján ale krátko po vstupe do súdnej siene zmenil rozhodnute a dohodu o vine a treste odmietol. Prípad sa tak musí vrátiť do prípravného konania. Neskôr prokurátor podá obžalobu na súd a Jána čaká proces. Za vraždu babičky Blaženy mu hrozí trest až na 25 rokov, prípadne i doživotie. Súd rozhodol aj o pokračovaní väzobného stíhania. "Tá sadzba je tam 25 rokov až doživotie, ale taktiež si je vedomý toho, že pri splnení určitých zákonných podmienok je možné dostať aj výrazne nižší trest," povedal obhajca Daniel Sopko Na súd prišli aj poškodení, najbližšia rodina nebohej Blaženy a Jána. Z jeho rozhodnutia boli aj oni prekvapení. "To už mame život nevráti, či dostane 25 či 10. Ťažko sa mi hovorí, lebo mi je až zle z toho," dodal syn zavraždenej Ľubomír Benček. 

Prípad sa tak musí vrátiť do prípravného konania. Neskôr prokurátor podá obžalobu na súd a Jána čaká proces. Senát rozhodol aj o pokračovaní väzobného stíhania. Obhajca dúfa v miernejší trest. Ján má totiž len 19 rokov a má čistý register trestov. Navyše sa k činu priznal a oľutoval ho, čo by mohol súd vyhodnotiť ako poľahčujúce okolnosti.

Žena sa priznala, že dobodala 55-ročného Vladimíra. Tvrdí, že sa bránila. Pozrite si archívne video: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy